Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ryssland stryper gasen tills skulden är betald

- 21/06/2010, 12:24 -
Rysslands president Dmitri Medvedev, vänster, beordrar Gazproms VD Alexei Miller att håva in Vitrysslands skulder.

Rysslands president Dmitri Medvedev, vänster, beordrar Gazproms VD Alexei Miller att håva in Vitrysslands skulder.

Dmitry Astakhov/AP/Scanpix

Ryssland har hotat Vitryssland. Om inte skulden på 1 600 miljoner kronor betalas så stängs gasen av, dag för dag.

Rysslands president Dmitrij Medvedev hotade förra veckan med att stänga av gasexporten till Vitryssland om landet inte betalade sina skulder.

På måndagen beordrar han Gazprom, gasföretaget som har monopol på marknaden, att stänga av 15 procent av Vitrysslands gastillförsel. Andelen ska öka dag för dag och om skulden inte betalas förväntas den nå 80 procent.

Ungefär en femtedel av Rysslands gasexport till Europa går via Vitryssland och det är oklart hur beslutet kommer att påverka Europas energimarknad. När Ryssland stängde av Ukrainas gas 2006 och 2009 märktes det tydligt i resten av Europa.

Enligt Aleksej Miller, VD för Gazprom, så erkänner Vitryssland sin skuld.

– Men de föreslår att de ska betala med maskiner, utrustning och en rad andra produkter, säger han enligt BBC. Det är inte populärt hos Medvedev.

– Gazprom har inte rätt att acceptera att skulder betalas i pajer, smör, ost eller andra former, säger presidenten enligt BBC

Förra året höjde Ryssland priset på gas, men Vitryssland fortsatte att betala det gamla priset och skulden växte.

Enligt landets president Alexander Lukashenk gäller det gamla priset, men Gazprom påpekar att om Vitryssland inte anpassar sig så kommer skulden att ligga på upp till 4 800 miljoner kronor vid årets slut.