Soldaterna färdades i en pansarterrängbil, tillverkad av Iveco, när de utsattes för attacken.
Soldaterna färdades i en pansarterrängbil, tillverkad av Iveco, när de utsattes för attacken. - Foto: Lars Magne Hovtun/Scanpix

Fyra norska soldater dödade

En vägbomb dödade fyra norska soldater i Afghanistan. Talibanerna har tagit på sig ansvaret för attacken. I juni har 93 Natosoldater dödats i Afghanistan.


De fyra soldaterna färdades i samma fordon, som ingick i en kolonnkörning. De var de enda som skadades av vägbomben.

– Det är med djup sorg jag fick reda på att vi har mist fyra soldater i Afghanistan. Jag vill uttrycka min största medkänsla med de familjer som idag har drabbats av en oersättlig förlust, säger statsminister Jens Stoltenberg i ett pressmeddelande, enligt Dagbladet.

Attacken inträffade vid 14.50 svensk tid på söndagen. Talibanerna har tagit på sig ansvaret via ett internetforum.

– Det är inte ovanligt att talibaner tar på sig angrepp av den här typen, men informationen på hemsidor kan vara kraftigt överdriven eller sakna trovärdighet, säger Kjetil Eide vid norska försvarets operativa högkvarter till Dagbladet.

Tidigare har fem norska soldater dödats i Afghanistan och totalt har kriget kostat närmare 1 800 utländska soldater sen det inleddes 2001. Omkring 500 norska soldater befinner sig i Afghanistan.

– Idag har Norge drabbats hårt. Förlusten gör ett djupt intryck på oss alla. Det här är tungt, och det påminner oss om riskerna vi tar, säger försvarsminister Grete Faremo, enligt Dabladet.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!