Förra året klubbade en EU-domstol igenom ett förbud mot krucifix i italienska klassrum. Nu överklagar Italien beslutet.
Förra året klubbade en EU-domstol igenom ett förbud mot krucifix i italienska klassrum. Nu överklagar Italien beslutet. - Foto: AJ Mast/AP/Scanpix

Italien slåss för kors i klassrummet

Italien vill att förbudet mot kristna kors i italienska klassrum ska upphöra - vädjar till den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.


Det var efter att en kvinna klagat hos domstolen som förbudet mot kors i Italiens skolor klubbades igenom förra året. Beslutet var inte populärt i Italien, där 90 procent av befolkningen är katoliker och lagen tidigare krävt att ett krucifix ska hänga i varje klassrum.

På onsdagen inleds överklagandet. Om förbudet står pall kan det innebära att religiösa symboler förbjuds i samtliga EU-länders klassrum, skriver BBC.

Enligt Italiens utbildningsminister Mariastella Gelmini är korset inte en katolsk symbol, utan den "symboliserar Italiens tradition".

Vatikanstaten har valt att inte uttala sig i fallet, som de anser vara en italiensk fråga.

/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.