Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israel hotar libyskt fartyg

- 13/07/2010, 16:58 -
Libyens president, Muammar Khaddafi.
1 av 2

Libyens president, Muammar Khaddafi.

Jon Black/AP/Scanpix

2 av 2

Khaddafistiftelsen

Israeliska militären har "börjat förbereda sig" för att borda ett libyskt fartyg på väg mot Gazaremsan.

TEL AVIV. Organisatörerna bakom det nya "ship to Gaza" - M/S Amalthea, den här gången med libyska arrangörer - säger sig ha fått en frist fram till midnatt. Om det inte vänder då hotar Israel med åtgärder.

Fartyget håller för närvarande kurs mot Gazaremsan med förnödenheter till befolkningen.

Om fartyget inte styr om kursen mot den egyptiska hamnen al-Arish fram till midnatt tänker israelerna agera, hävdar organisatörerna.

– I annat fall hotar de med att spärra vägen för fartyget med sin flotta, säger en av dem, Mashallah Zwei, till nyhetsbyrån AFP.

Zwei arbetar för Khaddafistiftelsen som står bakom transporten. På satellittelefon uppger han för AFP att israelerna fått besked om att deras order "ska granskas innan ett svar lämnas".

– Israelerna kontaktade oss och hotade att skicka sina krigsfartyg för att spärra vägen för båten och eskortera den mot hamnen i Ashdod om vi inte lägger om kursen.

– Vi förklarade för de israeliska myndigheterna att vår destination är Gaza och att vi inte är här för att provocera, säger Zwei.

Om Amalthea vägrar och fortsätter mot Gaza tros det angöra Gazas territorialvatten under onsdagen.