Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej till burkaförbud i Spanien

- 21/07/2010, 08:18 -

Spanska parlamentet röstade ner förslaget om att införa förbud mot burka och niqab.

MADRID. Med 183 röster mot 162 röstade det spanska parlamentet nej till att införa burkaförbud. Det konservativa oppositionspartiet Partido Popular fick se sig besegrat i burkafrågan.

Därmed blir Spanien först i Europa om att motstå trenden mot förbud för heltäckande kläder - även om det finns ett lokalt förbud på sina håll i Spanien, bland annat Barcelona.

Den regerande vänsterkoalitionen i Spanien, anförd av socialdemokrater, menar dock att Partido Populars förslag - som motiveras med att förbudet ska stärka kvinnors rättigheter - i själva verket får motsatt effekt och blir en dubbel bestraffning.

– Vi vill undvika att sätta kvinnor som lever i sådana situationer i ett slags dubbelt fängelse, säger socialdemokraten Eduardo Madina till nyhetsbyrån AP.

Socialisterna menar också att debatten i sig spär på främlingsfientlighet.

Av Spaniens 47 miljoner invånare är cirka en miljon muslimer. De flesta kommer från nordvästra Afrika där heltäckande huvuddukar är ovanligt.

Flera europeiska länder har på senaste infört burkaförbud, senast Frankrike och innan dess Belgien. Förbud är också på tal i Nederländerna och har införts lokalt på flera håll i bland annat Italien.

Nyligen förbjöd också Syrien burka och niqab på universiteten.