Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dömdes för våldtäkt - efter lögn om ursprung

Dömd för våldtäkt utan att ha våldtagits.
1 av 1

Dömd för våldtäkt utan att ha våldtagits.

AP/SCANPIX

Nyheter | 22/07/2010 11:05

En arabisk man dömdes för våldtäkt eftersom han påstod att han var jude för den judiska kvinna som hade frivilligt sex med honom. Nu anklagas den israeliska domstolen för rasism.

Kritik riktas nu mot domstolen. Många anser att den dels är rasistisk och dessutom juridiskt tveksam.

– Det här öppnar en dörr som leder till en våldtäktsdom varje gång en man ljuger för en kvinna han har sex med, säger en representant för den israeliska försvarsadvokatsbyrån.

Enligt den dömde mannen var det kvinnan som tog initiativet relationen. Men den arabiske mannen avslöjade sitt ursprung utan låtsades vara en judisk ungkarl intresserad av ett stadigt förhållande. I själva verket är han gift och far till två barn.

När kvinnan så småningom upptäckte detta polisanmälde hon honom för våldtäkt - och domstolen i Jerusalem gav henne rätt. Att påstå för en kvinna att man är jude, när man i själva verket är arab, och sen gå till sängs med henne är lika med våldtäkt.

I det här fallet gav det 18 månaders fängelse, rapporterar Al Jazeera.

VIDEO: Nyhetsinslag om händelsen från Al Jazeera.