Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskarna: BP vill köpa vår tystnad

1 av 2

Liz Condo/AP/SCANPIX

2 av 2

Nyheter | 23/07/2010 11:15

Forskare oroas över att oljejätten försöker ta kontroll över det vetenskapliga arbetet kring oljekatastrofen i Mexikanska golfen.

300 stämningsansökningar väntar på att behandlas av domstol. Det är människor som anser sig ha fått sina liv förstörda av den läckande "mardrömskällan" vid Deepwater Horizon i Mexikanska golfen.

För att kunna sätta agendan har oljejätten BP anlitat ett tiotal forskare  "med expertkunskap om Mexikanska golfens tillgångar".

Men forskarna får inte publicera resultaten av sina efterforskningar enligt kontraktet med BP.

BBC avslöjar att forskarna tvingas till tystnad i tre år - tills den amerikanska regeringen har reglerat BP:s skuld till dem som drabbats av oljekatastrofen.

Ordföranden för American Association of Professors (AAP), Cary Nelson, menar att kontraktet är BP:s sätt att köpa sig forskarnas tystnad.

– Vi slog fast att huvudreglerna för all forskning vi utför är att vi har kontroll över alla data, får insyn och har frihet att göra dessa data tillgängliga för andra forskare, säger Bob Shipp, som leder den marina forskningsinstitutionen vid University of South Alabama.

Shipp kontaktades av BP som ville köpa inte bara honom utan hela hans institution. Men Shipp och hans kollegor var inte intresserade.

– De gick och vi hörde aldrig av dem igen, säger han till BBC.

BP påstår att de inte försöker begränsar forskarnas yttrandefrihet. Joel Waltzer, miljöjuristen i New Orleans, som läst kontraktet håller inte med.

– De kontrollerar processen. De undanhåller allmänheten fakta och den insyn som vi behöver.