Torsdag 9 Dec
Stockholm

Ännu en rysk spionskönhet fast i USA

Anna Fermanova, 24, är i skönhetsbranschen. Och misstänks också ha en fot i den numera närbesläktade spionbranschen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

NEW YORK. Anna Fermanova, 24, boende i Dallas, Texas, greps i New York efter att ha försökt smuggla ut utrustning för mörkerseende och annan utrustning belagd med restriktioner till Ryssland.

Hon är den senaste i raden av misstänkta ryska spioner att gripas i USA och jämförs förstås med den redan legendariska skönheten Anna Chapman, 28, som nu befinner sig i Moskva - hyllad av premiärminister Vladimir Putin.

Det finns dock inget som belägger att de två kvinnorna är bekanta.

Fermanova greps efter att ha försökt smuggla ut sofistikerad militär utrustning till Ryssland, bland annat en Raptor 4X mörkersikte, som hon köpt på nätet. Den tullare som upptäckte hennes smugglingsförsök noterade att hon dolt siktets id-nummer med en täckpenna.

Anna Fermanova befinner sig i husarrest och har fått sitt pass beslagtaget. Hon väntas dras inför domstol senare den här månaden och hotas med ett tio år långt fängelsestraff.

Scott Palmer, kvinnans advokat, hävdar att anklagelserna är "falska" och "för känsliga för att diskuteras".

Enligt den misstänkta spionens facebooksida gick hon 2005 ut en kosmetologutbildning på Ogle School of Hair Skin and Nails.

Tidigare den här månaden utvisades tio misstänkta spioner - bland dem Anna Chapman - efter att ha erkänt sig skyldiga till Ryssland i en kalla kriget-liknande spionutväxling.

Rysslands president, Dmitri Medvedev, signerade i gengäld benådningsordrar för fyra ryssar som dömts för att ha spionerat åt USA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela