Efter sex minuter avbröts tävlingen. Organisatörerna har gått ut med att en rysk finalist har dött. Här tas ryssen Vladimir Ladyzhenskiy ut ur bastun.
1 av 3
Efter sex minuter avbröts tävlingen. Organisatörerna har gått ut med att en rysk finalist har dött. Här tas ryssen Vladimir Ladyzhenskiy ut ur bastun. - Foto: Sari Gustafsson/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Sari Gustafsson/AP/Scanpix
Bastun och de två tävlanden döljs bakom en pressening. OBS! Känsliga läsare varnas för att bläddra vidare.
3 av 3
Bastun och de två tävlanden döljs bakom en pressening. OBS! Känsliga läsare varnas för att bläddra vidare. - Foto: Sari Gustafsson/AP/Scanpix

Rysk finalist kokade ihjäl i bastu-VM-final

Efter sex minuter i 110 graders hetta dog den ryske finalisten. En finsk deltagare fick 70-procentiga brännskador. Kan innebära slutet för bastu-VM.


HEINOLA. De två finalisterna sjönk ihop när arrangörerna avbröt finalen efter cirka sex minuter på lördagen. Men då var det redan för sent. Den ryske mannens liv gick inte att rädda.

–  Domarna och räddningsmanskapet följde med händelserna genom fönstret. Finalen avbröts då vi märkte att man går över gränsen för vad som är hälsosamt, sade tävlingschefen Ossi Arvela enligt DN.

Den ryske finalisten, Vladimir Ladyzhenskiy, dog och en finsk deltagare fördes till sjukhus med allvarliga brännskador.

Förra året bytte man av säkerhetsskäl ut ur badstugorna för att förkorta heaten. Tidigare hade vinnarna stått ut med runt 15 minuter i hettan, men förra året räckte tre minuter och 40 sekunder för att ta hem guldet.

I år satt de två finalisterna i nästan sex minuter. Viljan var för stark, menar svensken Jonas Jaako, 22, som deltog i tävlingen.

– De ville helt enkelt för mycket. Finnen ville inte att någon från ett annat land skulle ta hem guldet. Och ryssen visste inte var han var. Han visade i och för sig okej med tummen som man ska, men jag tror att det var en ren reflex, säger Jaako till DN.

Jessica Norrbom, doktor i fysiologi vid Karolinska Institutet, menar att människokroppen är bra på att reglera sig efter olika temperaturer. Men när världens främsta bastubadare möttes blev påfrestningen för stor.

– Nu gick de rakt in i 110 graders värme, det som då händer är att kroppen drabbas av en extrem överhettning. De funktioner som ska reglera temperaturen sätts ur spel, säger Norrbom till DN.

När kroppen inte reglerar sig så stiger febern. Till slut kollapsar kroppens organ.

Tävlingschefen Ossi Arvela tror inte att tävlingen, som hållits i Heinola sedan 1999, kommer att arrangeras igen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!