- Foto: World Vision International

Islamister hotar svenska Diakonia

Al-Shabaab - den somaliska al-Qaida-anknutna islamistmilisen - hotar kristna biståndsorganisationer och kräver att de lämnar landet.


MOGADISHU. Somalias islamistrebeller i terrorgruppen al-Shabaab har gett tre kristna biståndsorganisationer ett ultimatum: Lämna omedelbart landet. Det uppger Africa News.

Den al-Qaida-kopplade gruppen säger svenska Diakonia, World Vision International och adventisternas hjälporganisation ägnar sig åt kristen mission i Somalia och därför måste lämna landet med omedelbar verkan.

– Som missionärer i det humanitära arbetets förklädnad sprider de sina korrupta ideologier i syfte att befläcka de somaliska muslimernas rena lära, säger al-Shabaab i ett uttalande.

Men Diakonia påpekar i ett uttalande att verksamheten inte har någon tydlig koppling till kristen mission.

– Våra insatser riktas till människor som kränks av fattigdom, förtryck och våld i olika former. Oavsett deras tro, hudfärg eller kön. I vårt nätverk av samarbetsorganisationer finns en mångfald av religiösa övertygelser samt organisationer utan koppling till någon religion alls, menar Diakonia på organisationens hemsida.

Diakonia och dess samarbetsorganisationer finns för närvarande i Puntland i nordöstra Somalia. En del av landet som är relativt stabil.

Somalia har inte haft en fungerande centralregering sedan diktatorn Mohamed Siad Barre störtades av krigsherrar 1991.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!