Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Massvåldtäkt pågick i fyra dagar

- 24/09/2010, 17:12 -
Tusentals kvinnor har våldtagits i krigets Kongo.

Tusentals kvinnor har våldtagits i krigets Kongo.

Schalk van Zuydam/AP/SCANPIX

Ingen undkom den bestialiska massvåldtäkten. Män, kvinnor, pojkar och flickor - totalt över 300 personer - våldtogs när tre separata milisgrupper omringade byar i i östra Kongo-Kinshasa.– Massvåldtäkternas omfattning och grymhet är ofattbar, säger FN:s människorättskommissionär Navi Pillay.

Till byborna sa milisgrupperna att de behövde skydd. Men i hemlighet kapade de beväpnade männen av telefonlinjer, vilket gjorde det omöjligt för offren att larma.

Under fyra dagar i slutet av juli i år upplevde invånarna ett skräckvälde. I omgångar turades milismännen om att våldta män, kvinnor och barn. Ingen slapp undan.

– Massvåldtäkternas omfattning och grymhet är ofattbar, säger FN:s människorättskommissionär Navi Pillay enligt Sydney Morning Herald.

Massvåldtäkten var utstuderad av männen, minst 303 personer ska ha utsatts. 

– Medan en grupp plundrade och våldtog byborna, höll en annan grupp vakt för att fånga människor som försökte fly genom skogen, säger Pillay till SMH.

Dessutom plundrades närmare tusen hus och över hundra människor fördes bort till tvångsarbete.