I Polen levde många miljoner judar i Polen innan förintelsen. Efter kriget bodde 350 000 kvar - många av dem tystade ner sitt förflutna och sin tillhörighet.
I Polen levde många miljoner judar i Polen innan förintelsen. Efter kriget bodde 350 000 kvar - många av dem tystade ner sitt förflutna och sin tillhörighet. - Foto: AP/Scanpix

Nazistpar insåg att de i själva verket var judar

Det äkta paret levde som våldsamma nynazister - tills de upptäckte att deras föräldrar var av judisk börd. SE VIDEO!


Se på teve

Dokumentären Hemlig jude - Secret Jew - sänds i CNN Internationals program Worlds Untold Stories den här helgen.

Kolla in CNN:s hemsida för mer info.

WARSZAWA. I en CNN-dokumentär träder nu exnazisterna Pawel, 33 och hans jämngamla barndomskärlek Ola fram och berättar sin historia.

Kärleksparet träffades när de var 12 år gamla och gifte sig vid 18. Deras kärlek kantades under hela den tiden av den våldsamma vit makt-kulturen i Polen.

Pawel och Ola var nynazistiska skinheads i den polska huvudstaden - där de tyska nazisterna en gång höll sig med Europas då största judiska ghetto.

Numera är de i stället gudfruktiga medlemmar av en ortodox judisk församling.

Deras föräldrar, överlevare i den spillra på 350 000 judar som levde kvar i Polen efter förintelsen, hade - i likhet med många andra polska judar som blev kvar efter kriget - förtigit sin familjehistoria.

Inte ens när Pawel och Ola började sjunga antisemitiska nidvisor och klä sig i nazistuniformer berättade föräldrarna.

Men Ola brottades med ett avslägset minne av att hennes mamma en gång sagt något om ett judiskt påbrå.

Och till slut kunde hon inte hålla sig.

Hon gick till Judiska historiska institutet och hittade sitt namn i arkiven.

Hon kunde inte hejda sig och kollade upp sin man på samma gång - och hittade honom också.

– Något sa åt mig att göra det. Det var otroligt, säger hon till CNN.

– Det visade sig att jag hade judiska rötter. Det var en chock. Jag trodde inte att jag skulle få reda på att jag hade en judisk make.

Hon samlade mod till sig för att avslöja hemligheten för sin man.

– Jag visste inte hur jag skulle berätta för honom. Jag älskade honom oavsett om han var punkare eller skinnbula, oavsett om han slogs med folk eller inte. Det var under en tid i Polen när den här rörelsen var mycket stor.

När hon till slut släppte bomben konfronterade en skeptisk Pawel sina föräldrar.

– Jag var nationalist till 100 procent. Det handlade om vit makt och jag menade att Polen bara tillhör polackerna. Att judar var den stora pesten och det absolut mest onda på jorden, säger han till CNN.

Pawel visste inte hur han skulle han hantera sin förvirring och ilska och sökte upp den polske chefsrabbinen, Michael Schudrich.

– Lyssna, de säger att jag är jude. Jag har det här dokumentet med mig, min mamma och min pappa har sagt nåt. Vem är jude och vad är det? Hjälp mig för jag blir galen annars, sa den tidigare nazisten till rabbinen.

De blev vänner och paret Pawel och Ola var snart två av de mest hängivna medlemmarna i Warszawas judiska församling.

I dag jobbar de båda med koshercertifiering av mat. Det vill säga ser till maten, som serveras till ortodoxt troende judar, är tillagad enligt de stränga religiösa reglerna.

– Jag säger inte att jag inte ångrar mig, men det är inte som att jag går runt och skuldbelägger mig själv... Jag är ledsen för dem jag misshandlade, men jag har inget horn i sidan till mig själv. De som jag gjorde illa kan ha ett horn i sidan till mig, säger Pawel.

Chefsrabbin Michael Schudrich är stolt över sina nya församlingsmedlemmar.

– Det faktum att de var skinnskallar har faktiskt ökat min respekt för dem. De var där, de såg att det inte var rätt väg och omfamnade den insikten i stället för att fly från det faktum att de var en del av det folk de tidigare hatade.

/
/
/
Ola
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!