- Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Klart för tronskifte i Nordkorea

Yngste sonen redo att ta över som Nordkoreas ledare när pappa går bort.


Kim Jong Il utsågs 1980 till general i Nordkoreas armé. En utnämning som i praktiken innebar att han utsågs till tronföljare till sin far Kim Il Sung. När Kim Il Sung dog 1994 tog Kim Jong Il över rodret för den kommunistiska diktaturen, även om den döde pappan på pappret är landets ledare "för all framtid".

Nu har tronskifte genomförts på nytt. Kim Jong Ils yngste son Kim Jong Un har som väntat utsetts till just general i Nordkoreas armé och är därmed att betrakta som näste ledare för Nordkorea, när pappa går bort.

Kim Jong Un är nästan helt okänd för världen och det enda man vet om honom är att han är utbildad i Schweiz och att han är 27 eller 28 år gammal, uppger BBC.

Beslutet att göra Kim Jong Un till fyrstjärnig general, trots total avsaknad av militär erfarenhet, meddelades med stor triumf i den nordkoreanska statstelevisionen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.