Medelålderskrisen börjar redan i 30-årsåldern

- 29/09/2010, 12:09 -
Vi blir deppiga och medelålders allt längre ner i åldrarna, enligt ny brittisk studie.

Vi blir deppiga och medelålders allt längre ner i åldrarna, enligt ny brittisk studie.

JESSICA GOW / SCANPIX

Numera riskerar du kris redan när du är 35.

Människor i åldersgruppen 35 – 44 år känner sig mer ensamma och mer deprimerade än de som är yngre och äldre, visar en brittisk undersökning.

Boven i dramat: Ruttna relationer. Såväl på jobbet som privat.

Många upplever också att arbetsklimatet blivit tuffare med högre krav, men färre anställda, skriver BBC.

Claire Tyler, som lett forskarlaget bakom den nya studien, säger att medelålderskrisen numera slår till redan i 30-årsåldern.

– Traditionellt brukar vi associera medelålderskrisen med människor i 45- och 55-årsåldern, men den här undersökningen visar att ”medelålderskrisen ” drabbar människor i tidigare, säger hon till BBC.

Av de tillfrågade uppger 21 procent att de ofta känner sig ensamma. Lika många känner att de står sina vänner närmare än sin egen familj. Och en fjärdedel önskar att de hade mer tid att ägna åt familjen.

Ekonomin är också ett sorgebarn - och människor med låga inkomster drabbas särskilt hårt av "den unga medelålderskrisen".

– Vi har redan de längsta arbetstiderna i Europa, och om du konstant arbetar långa pass påverkas hälsan, säger Cary Cooper, som deltagit i forskningen och som till vardags jobbar med jobbrelaterade stressymptom, till BBC.

Vanligaste anledningarna till att de tillfrågade mådde pyton uppges vara långa arbetspass, ojämlik arbetsfördelning i hushållet och ruttet sexliv.

Undersökningen är genomförd på uppdrag av Relate, ett företag som arbetar med relationsrådgivning.