Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kina om fredspristagaren: "Liu Xiaobo är kriminell"

Kinesiska kommunistregimen
1 av 2

Den kinesiska kommunistregimen fördömer den norska Nobelpriskommitténs val av regimkritikern och människorättsaktivisten Liu Xiaobo.

Andy Wong/AP/Scanpix

Människorättsaktivist
2 av 2

Den kinesiska regimen fördömer valet och kallar Liu Xiaobo "kriminell"

AP Photo/Apple Daily/Scanpix

Nyheter | 08/10/2010 15:06

Den kinesiska kommunistregimen fördömer den norska Nobelpriskommitténs val av regimkritikern och människorättsaktivisten Liu Xiaobo. Men Carl Bildt hyllar valet.

PEKING. Efter att den norska Nobelpriskommittén tillkännagett att årets fredspris går till den fängslade människorättsaktivisten Liu Xiaobo släckte Kina ner CNN i hela landet.

Den amerikanska nyhetskanalen är annars tillgänglig på hotell och andra ställen där utlänningar håller till.

Den kinesiska regimen fördömer valet och kallar Liu Xiaobo "kriminell" och säger att kommittén går emot sina egna principer, enligt nyhetsbyrån AP.

Kineserna hotar också med konsekvenser för Norges del.

Liu Xiaobo är en brottsling som har dömts av kinesiska myndigheter för brott mot kinesisk lagstiftning, lät kinesiska utrikesdepartementet meddela på fredagen.

– Att ge priset till Liu Xiaobo går tvärt emot tanken bakom priset och är också en hädelse mot fredspriset, heter det.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (m) hyllar däremot valet:

– Vi har all anledning att gratulera Liu Xiaobo, skriver han på sin blogg.

– När han i december förra året dömdes till inte mindre än elva års fängelse ledde det till ett skarpt uttalande av det dåvarande svenska ordförandeskapet i Europeiska Unionen. Vi krävde att han omedelbart skulle försättas på fri fot, skriver Bildt.

Och Bildt hoppas att priset kan bli en signal om nya tider i Kina.

– Min förhoppning är att man i Kina skall se priset till Liu Xiaobo som en uppmaning till att gå vidare mot ett allt mer öppet och harmoniskt samhälle, säger utrikesministern på sin blogg.