Cirka 800 männisor har evakurats från byn Kolontár och åtta människor har hittils avlidit.
Cirka 800 männisor har evakurats från byn Kolontár och åtta människor har hittils avlidit. - Foto: Bela Szandelszky/AP/Scanpix

Chefen för företaget bakom giftutsläppet grips

Samtidigt som man hittar giftslammets åttonde offer grips chefen för det ansvariga företaget.


KOLONTÁR. Zoltan Bakonyi, chef för företaget som orsakat det giftiga slamutsläppet i Ungern, har nu gripits.

Han anklagas för att för att ha orsakat skadliga miljöutsläpp samt utsatt miljön för fara.

Det mesta av det röda giftslammet har flyttats eller omhändertagits av miljöarbetare och cirka 800 människor har evakuerats från byn Kolontár. Samtidigt har ett åttonde offer hittats död.

– Vi har hittat en kropp nära Kolontár som troligen är den försvunna personen, som tros vara det åttonde offret, säger Gyorgyi Tottos, talesman för Ungerns akuta miljöavdelning till CNN.

Slammet från förra måndagens utsläpp nådde i torsdags Donau, Europas näst längsta flod. Vilket skulle kunna leda till ytterligare föroreningar i Ungern och andra länder längs floden.

På måndag anländer fem miljöexperter från EU till Ungern för att tillhandhålla råd om sanering samt att ta reda på hur illa utsläppet skadat miljön.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.