Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anställd: Ryanair driver sin personal med slavkontrakt

Claudio Bresciani / SCANPIX

Nyheter | 19/10/2010 15:08

Det irländska lågprisflygbolaget anklagas av en anställd för att bedriva en slaveriliknande personalpolitik. Men Ryanair tillbakavisar kritiken.

MOSS. En Ryanairanställd i södra Norge sällar sig nu, i en intervju med lokaltidningen Moss Avis till flygbolagets många kritiker. Men för ovanlighetens skull kommer den ovanligt skarpa kritiken inifrån det kontroversiella lågprisflygbolaget.

– Får de veta vem jag är så är jag slut.

– Ryanair sparkar folk på dagen för mindre saker än det här. Ingen av oss får prata med media, säger den anställda, som vill vara anonym, till Moss Avis.

Han berättar vidare om att timpenningen är 16 euro för tiden i luften. Man får inte betalt för övertid, förseningar och inställda avgångar.

Arbetsförhållandena är benhårda och långt från det regelverk skandinaviska arbetsgivare håller sig till. Vi får inte organisera oss och står utan förhandlingsrätt. Vi kan bli uppsagda om vi kommer försent till jobbet. Vi får inte betalt när vi är sjuka. Ryanair drivs med slavkontrakt.

Flygbolagets presstalesperson, Stephen McNamara, avvisar kritiken.

– Alla Ryanairanställda kan organisera sig fackligt, men det är riktigt att vi inte förhandlar med fackföreningar. Vi är i ständig dialog med representanter för våra anställda, säger McNamara till Moss Avis.

Men få låter sig övertygas. Allt fler fackföreningar i Norge och Danmark kräver en bojkott av Ryanair.

I Norge har bland annat Maskinistforbundet och Farmasiforbundet sällat sig till bojkotten.