Turkmenistan tillåter fler partier

Ett av världens mest bisarra länder vill locka utländskt kapital.


När Turkmenistan blev självständigt från Sovjetunionen 1990 blev den tidigare kommunistledaren Saparmurat Nijazov landets första president. Han gjorde sitt land till en av världens hårdaste diktaturer samtidigt som han utvecklade en bisarr personkult. Bland annat genom att döpa om månaderna efter sina egna familjemedlemmar och ge sig själv namnet Turkmenbasji, vilket betyder "Alla turkmeners fader". Dessutom skrev han boken Ruhnama, där han bland annat lät påskina att det flesta av mänsklighetens framsteg kommer från turkmenerna i allmänhet och hans egen familj i synnerhet. Boken gjordes till obligatorisk läsning för alla skolbarn. För att ta körkort och universitetsexamen krävdes det att man kunde recitera långa stycken ur minnet. Boken är översatt till 41 språk – Turkmenistan gav affärskontrakt till företag som åtogs sig att betala för översättningen till nya språk.

När Saparmurat Niyazov dog 2006 tog Gurbanguly Berdimuhammedov över som landets president. Han har styrt i samma anda som sin föregångare, men på senare tid har det rapporterats att han vill förbättra landets usla anseende i västvärlden. Det är i det ljuset man bör se meddelandet om att landet nu för första gången kommer att tillåta fler partier än regeringspartiet. Vad det heter? Demokratiska partiet, så klart.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.