1 av 3
- Foto: Tate
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Museum für Gegenwart, Berlin

Museum erbjuder svamptripp

Gå på museum i Berlin och trippa iväg på en magic mushroom. Stockholmsbon Carsten Höller ställer ut mystisk svampinstallation.


Carsten Höller

Mannen bakom svampinstallationen i Berlin heter Carsten Höller och är en tysk konstnär och doktor i biologi, född 1961 i Bryssel, Belgien.

2006 gjorda han verket Test Site till The Unilever Series på det ansedda konstmuseet Tate Modern i London.

Carsten Höller delar sin tid mellan Köln och Stockholm.

Besök Höllers webbplats här.

BERLIN. Besökare på Moderna museet i Berlins Hamburger Bahnhof kan övernatta i en installation skapad av den tysk-svenske konstnären Carsten Höller för 1 000 euro (cirka 9 710 kronor) från och med den 5 november.

Installationen, som inbegriper ett flytande hotellrum på en plattform formad som en svamp, erbjuder gäster "en möjlighet att att dyka ner i somans värld", säger museet.

Soma är en mytisk drink med kraft att hela, upplysa och bereda tillgång till det gudomliga - allt i enlighet med det trossystem som de vediska nomaderna etablerade i norra Indien under 1000-talet.

I dag vet man inte längre vad soman tillverkades av, men forskare tror att den bryggdes på amanitaflugsvampen - mer känd som "the magic mushroom" - alltså den ultimata knarksvampen.

Hur det än förhåller sig med den saken är denna myt Carsten Höllers inspirationskälla.

Utställningen, som utforskar hur man uppnår upplysning och vilken roll vetenskap och myt har i dagens samhälle, håller portarna öppna fram till den 6 februari 2011.

Det framgår inte av informationsmaterialet om besökarna förväntas ta med sin egen knarksvamp om de vill bli upplysta.

Den amerikanske komikern Bill Hicks om magic mushrooms, annat knark, och människans evolution:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!