1 av 2
- Foto: CHRIS PIZZELLO/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: LAWRENCE JACKSON/AP/Scanpix

Hotel Rwanda-hjälten anklagas för rebellstöd

Paul Rusesabagina porträtteras i filmen Hotel Rwanda som hjälten som räddade hundratals från folkmordet 1994. Nu anklagas han för att ha finansierat terrorism.


Folkmordet i Rwanda

Nästan 800 000 tutsier och moderata hutuer (de hutuer som ansågs skydda tutsier eller samarbeta med tutsigerillan FPR) i Rwanda 1994. Många slaktades med machete.

Ansvariga var i första hand den hutunationalistiska statsmakten - ledd av det kristdemokratiska regeringspartiet MRND - och hutunationalistiska milisgrupper med stöd av ledande personer inom regering och militär.

Folkmordsstämningen byggdes upp genom intensiv propaganda i radion där tutsier jämfördes med kackerlackor.

KIGALI. Paul Rusesabaginas envetna kamp för att rädda hundratals från folkmordet som skakade Rwanda och världen 1994 skildras i den Oscarsnominerade filmen Hotel Rwanda med Don Cheadle i huvudrollen.

Nu anklagas han för att ha finansierat en rebellgrupp i landet och dess terrorverksamhet.

Enligt chefsåklagaren, Martin Ngoga, har Rusesabagina via Texas transfererat stora summar pengar till rebellgruppen FDLR - Demokratiska styrkorna för Rwandas befrielse.

Rusesabagina nekar till anklagelserna och kallar dem "grundlösa". Han menar att det är ett försök från regeringens sida att svartmåla honom och slår hårt mot åklagaren Ngoga.

– Jag har inte skickat några pengar till terrorister. Han inte bara ljuger, utan ljuger med dålig logik, säger han till CNN från sitt nuvarande hem i Bryssel, Belgien.

Den tidigare hotelldirektören är en skarp kritiker av Rwandas president, Paul Kagame, och har anklagat regimen för brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Detta är Kagames sätt att försöka rensa buskarna omkring honom. Han har tystat alla kritiker, några är i fängelse och andra har dödats. Jag är den ende överlevaren, säger Rusesabagina till CNN.

Ngoga förnekar att anklagelserna är av politisk natur och säger att myndigheterna har ett ansvar att agera mot "terror".

Rusesabagina anses ha räddat hundratals liv under folkmordet 1994, som dödade mer än 800 000 tutsier och moderata hutuer i det centralafrikanska landet.

Vita huset belönade honom med Presidentens frihetsmedalj år 2005 för hans hjältemodiga insatser.

Trailer för Hotel Rwanda:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!