Skoattack mot Kinas premiärminister

– Hur kan ni lyssna på hans lögner, ropade skokastaren innan han övermannades.


Kinas premiärminister Wen Jiabao avbröts på måndagen under ett tal när en man kastade en sko mot honom. Händelsen inträffade på universitetet i brittiska Cambridge, där Wen gjorde sista stoppet på ett femdagars Europabesök.

– Det här är en skandal, ropade skokastaren innan han övermannades av säkerhetsvakter.

– Den här diktatorn, hur kan ni lyssna på hans lögner. Ni utmanar honom inte, lade mannen till innan han fördes ut ur salen.

Skon landade ungefär en meter från Wen. Enligt Reuters var de flesta av åhörarna kinesiska studenter som skrek åt skokastaren att skämmas medan mannen som kastade skon inte såg kinesisk ut.

I december tvingades George W Bush ducka för att undvika att bli träffad av en kastad sko när han besökte Irak. Den skon kastades av en journalist som bland annat skrek: "Det här är en avskedskyss, din hund."

Den skokastaren hedrades nyligen med en staty (föreställande en sko) i Saddam Husseins hemstad Tikrit.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.