Wen Jiabao gör internet-entré

Även Kinas premiärminister Wen Jiabao har gett sig ut på internet.


Även Kinas premiärminister Wen Jiabao har gett sig ut på internet. På lördagen chattade han för första gången med vanliga medborgare. Ämnena varierade allt ifrån skokast-protester till korruption inom myndigheterna.

Online-samtalet lockade tusentals frågor från människor både i och utanför Kina. En del undrade hur mycket han tjänade, hur många timmar han sover per dygn och hur mycket alkohol han tål, rapporterade statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Wen valde dock att inte svara på dessa personliga frågor utan inriktade sig på mer seriösa ämnen som den ekonomiska krisen, Kinas sjukvårdsreformer och skon som kastades mot honom när han besökte universitet i Cambridge nyligen. En tysk student kastade då en sko mot Wen och kallade honom diktator, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Utbrett mygel

"Jag agerade mycket lugnt. Det jag först tänkte på var den nationella värdigheten, människors värdighet och att upprätthålla vänskapen mellan Kina och Storbritannien", skrev premiärministern i sitt svar på regeringens officiella hemsida (www.gov.cn).

På frågor om korruption svarade Wen att regeringen tänker låta tjänstemän deklarera sina tillgångar i ett försök att bekämpa det utredda myglet i Kina. Han varnade för att den globala ekonomiska krisen inte har nått kulmen, och skrev ingående om den kinesiska regeringens ansträngningar att lotsa landet igenom lågkonjunkturen.

Hård censur

Det var första gången premiärministern chattade med folket. President Hu Jintao svarade på frågor på internet i juni förra året. Wen har försökt att odla bilden av sig själv som en man av folket, i kontrast till många betydligt stelare och bistrare kollegor inom Kommunistpartiets ledning. Kinas internetanvändare hade i slutet av 2008 ökat till 298 miljoner, nästan lika många som hela USA:s befolkning. Kinas utövar samtidigt hård censur av internet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.