- Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Minister skyller ugglebrist på Harry Potter

Antalet vilda ugglor minskar drastiskt i Indien, vilket sägs bero på en ökad svarthandel med fåglarna. Indiens miljöminister Jairam Ramesh anklagar nu Harry Potter för krisen.


I de populära filmerna om Harry Potter har han en uggla vid sin sida - Hedwig.

Filmerna och böckerna om den unge trollkarlen har blivit extremt populära i Indien, vilket orsakat oanade problem.

Enligt en nyligen publicerad rapport har antalet ugglor minskat dramatiskt i landet. Flera utrotningshotade arter fångas och säljs på den svarta marknaden. Vissa av ugglorna ska även offrats i olika svart magi-ritualer.

Enligt miljöministern Jairam Ramesh förklarar fåglarnas koppling till Harry Potter den ökande svarthandeln med ugglor.

– Efter succén med Harry Potter verkar den urbana medelklassen fått ett minst sagt udda begär för att köpa ugglor till sina barn, säger Jairam Ramesh, säger han till BBC.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.