Bybor flyr i panik efter vulkanutbrott

- 06/11/2010, 10:41 -
1 av 5

AP/SCANPIX

2 av 5

Binsar Bakkara/AP/SCANPIX

3 av 5

AP/SCANPIX

4 av 5

Binsar Bakkara/AP/SCANPIX

5 av 5

Irwin Fedriansyah/AP/SCANPIX

Hittills har den livsfarliga vulkanaskan skördat över 120 människoliv. Bara elva av dessa har identifierats - majoriteten av kropparna har varit alldeles för svårt brända för identifiering.

JAKARTA. Under fredagen omkom cirka 77 personer i samband med ett vulkanutbrott i en by nära Jakarta på ön Java i Indonesien.

Vulkanen Merapi är Indonesiens mest aktiva vulkan och har sedan de utbrott som startade i oktober krävt 120 människoliv. Många av offren har dött i sömnen när de andats in giftig och brännhet aska som vulkanen utsöndrar - aska som når upp till temperaturer på 450-600 grader Celsius.

Ungefär 160 000 personer har hittills evakuerats och enligt räddningsledningen ska man nu börja gräva massgravar där dödsoffren ska begravas.

Samtidigt pekar nya uppgifter på att ytterligare sju personer ska ha omkommit under natten till lördagen. Och ovissheten är stor bland anhöriga som skilts från familjemedlemmar i kaoset - många dödsoffer är nämligen så svårt brända att det är omöjligt att identifiera dem:

– Vi har bara kunnat identifiera elva personer eftersom brännskadorna var alltför allvarliga, uppger en taleskvinna för sjukhuset Dr Sardjito i centrala Java, skriver CNN.

Många av de avlidna har bott hela två mil från vulkanen.

– Folk flydde i panik och tog bara med sig det de kunde bära, säger Nono Sumarsono från hjälporganisationen Plan International, enligt CNN.