1 av 2
- Foto: alloverpress
Sexiga Anna Chapman utvisades till Ryssland efter att ha spionerat på USA.
2 av 2
Sexiga Anna Chapman utvisades till Ryssland efter att ha spionerat på USA. - Foto: Allover

"Dubbelagent satte p för spionen Anna Chapman"

Den ryska spionringen i USA - med skönheten Anna Chapman i centrum - som avslöjades i somras upptäcktes med hjälp av en rysk dubbelagent, hävdar rysk tidning. Nu skickar regeringen ut lönnmördare på jakt efter förrädaren.


MOSKVA. I somras avslöjades de tio ryska spionerna i USA och utvisades kort därpå i en spionutväxling mellan de båda länderna.

I centrum för spiondramat stod skönheten Anna Chapman, 28, som fortfarande figurerar i rubriker som skvallrar om hennes nya liv som bland annat utviksflicka.

Nu hävdar den ryska tidningen Kommersant att spionringen knäcktes med hjälp av en rysk dubbelagent, som flydde till USA bara några dagar innan avslöjandet.

Agenten kallas "överste Sjtjerbakov" och ska ha varit högt uppsatt inom den ryska underrättelsetjänsten SVR.

Enligt Kommersant lämnade han landet tillsammans med sin son, som hade ett toppjobb inom den ryska narkotikapolisen.

SVR vill inte kommentera uppgifterna.

Men en anonym, högt uppsatt källa inom den ryska regeringen i Kreml, säger till den ansedda tidningen att man redan skickat ut en lönnmördare för att undanröja "Sjtjerbakov".

– Vi vet vem han är och var han är. Det finns ingen tvekan. En "Mercader" har redan skickats efter honom.

Ramón Mercader var en spansk kommunist som anlitades av KGB för att lönnmörda Stalins tidigare rival om makten, Leon Trotsky med en ishacka i Mexiko 1940.

Sjtjerbakov tros ha flytt från Ryssland bara tre dagar före president Dmitri Medvedevs besök hos Barack Obama den 24 juni då de båda världsledarna åt hamburgare tillsammans på en sylta i den amerikanska delstaten Virginia.

– Efter det var amerikanerna oroliga för att vi skulle misstänka förräderi och börja ta tillbaka våra amerikanska agenter, så de började gripa dem, säger Kommersants källa i Kreml.

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

1 timme sedan
Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.