Dalai Lama annonserar avgång

Dalai Lama säger att han kan tänkas avgå inom ssex månader.


BOMBAY. Dalai Lama - Tibets högste andlige ledare, sedan länge landsflyktig från den kinesiska ockupationen i Indien - har annonserat att han tänker avgå.

Men uttalandet riskerar att väcka förvirring på grund av hans överlappande roll som religiös och politisk företrädare för tibetanerna, skriver brittiska Guardian.

Han har beskrivit sig själv som "halvpensionär" och hotade redan under oroligheterna 2008 att avgå som ledare för den politiska exiladministrationen om våldet fortsatte.

Men kan han också avgå som religiös ledare? Trots att han är inkarnerad? Kanske. När tyska Der Spiegel frågade honom om det var möjligt att avgå i egenskap av Dalai Lama sa han att han "inte längre skulle spela en politisk roll eller en framträdande andlig roll".

Vissa vill att den 26-årige Karmapa Lama efterträder honom som exiltibetanernas frontfigur. Andra tycker att det är dags att på ett mer grundläggande plan förändra den struktur som placerar "inkarnerade" religiösa auktoriteter i centrum.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.