Tisdag 25 Jan
Stockholm

Kvinnlig polischef mördad i Mexikos blodiga knarkkrig

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Den kvinnliga polischefen, Hermila Garcia Baeza, sköts till döds. Mexikansk militär hittade samtidigt sammanlagt 18 döda kroppar vid en ranch på gränsen till Texas i USA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mexikos krig mot knarket

Mexikos knarkkrig är en väpnad konflikt mellan rivaliserande narkotikakarteller och mellan kartellerna och regeringen.

Kartellerna har existerat i ett antal årtionden, men blev dominerande först efter att Colombias Cali- och Medellín-karteller försvagats under 1990-talet.

Gripanden av nyckelpersoner, särskilt inom Tijuana- och Golfkartellerna, har lett till upptrappat våld.

Under de senaste tre åren har minst 15 000 människor dött i drogrelaterat våld.

Regeringen har mobiliserat 50 000 soldater för att bekämpa kartellerna.

CIUDAD JUAREZ. Hermila Garcia Baeza, utbildad till advokat, hade varit polischef i bara en månad, i staden Meoqui med 21 000 invånare, när hon sköts till döds av knarkbaroner i det våldsamma kriget mot narkotika i Mexiko.

Garcia Baeza var en av en handfull kvinnor som vågat sig på det riskfyllda jobbet att försöka bekämpa narkotikakartellerna.

– Hon dödades när pistolmän angrep henne på en motorväg i närheten av Meoqui i den norra delstaten Chihuhua, uppger talespersoner för de lokala myndigheterna enligt nyhetsbyrån AFP.

En numera gripen ledare för Mexikos ökända knarkgäng, Aztecas, har tagit på sig 80 procent av de tusentals mord som härjat gränsstaden Ciudad Juarez under de senaste två månaderna.

Så sent som i måndags hittades här 18 avrättade personer på en ranch.

Arturo Gallegos Castrellon, 32, greps i lördags och har erkänt sin medverkan i lejonparten av de uppmärksammade mord som plågat gränstrakterna mot USA.

Gallegos anses ha regisserat ett mycket stort antal blodiga och hämningslösa våldsorgier som förvandlat Ciudad Juarez till Mexikos mest dödliga stad med cirka 2 700 mord bara i år.

Mer än 28 000 människor har dött i det ständigt eskalerande narkotikakriget i Mexiko sedan 2006 när regeringen inledde en offensiv mot organiserad brottslighet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela