Torsdag 16 Sep
Stockholm

29-årig svensk knarkbaron riskerar dödsstraff i Thailand

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

29-åringen sitter på högriskfängelset Klong Prem sedan i somras. Och nu har rättegången skjutits upp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hårda narkotikastraff i Thailand

Thailand har hårda straff för narkotikabrott och lagen föreskriver dödsstraff. Västerlänningar som åker fast brukar få sitt dödsstraff omvandlat till livstids fängelse och inget dödsstraff har utdömts för narkotikasmuggling sedan 2004.

Läs mer här (pdf).

BANGKOK. 29-åringen från Sundsvall åkte fast när amerikanska narkotikabyrån DEA tillsammans med thailändsk polis i juli stormade hans hem i Thailand.

Sedan dess sitter han inlåst på högriskfängelset Klong Prem i Bangkok.

Enligt thailändska medier hade polisen haft honom under spaning en tid. Han misstänktes för dopningsbrott över nätet. Thailändska medieuppgifter talar också om att han misstänks ha haft samröre med mc-gänget Hells Angels.

Vid razzian hittade man metamfetamin, crystal meth och ett helt labb för tillverkning av illegala kemiska preparat.

I polisförhör har 29-åringen uppgett att han fått besök av en annan man från Sverige som ska ha lärt honom att tillverka narkotikan. Men kort före razzian försvann den andre svensken, hävdar 29-åringen.

Nu vill 29-åringen låta den försvunne mannen vittna i rättegången.

– Vi tror inte att han tänker komma, men vi ska kalla honom som vittne. Och andra vittnen kommer att bekräfta hans existens för att bevisa att det var NN som lärde mig att producera substansen. Jag producerade inte drogen i syfte att sälja den, säger 29-åringen till Scandasia.

Enligt nyhetssajten Scandasia beslöt rätten under måndagen att försvarets sex vittnen och lika många för åklagarsidan ska höras först i mitten av juni nästa år.

Rättegången rör tre åtalspunkter - drogtillverkning, narkotikaförsäljning samt tillgångar värda närmare tio miljoner kronor som tagits i beslag.

29-åringen och hans thailändska hustru levde lyxliv på en mindre ort i Rayongdistriktet. Grannarna trodde att han tillhörde svenska kungafamiljen och därför hade nästintill obegränsat med tillgångar.

Så sent som i februari dömdes mannen också till tre år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott, grovt dopningsbrott och dopningsbrott.

Hans kriminella karriär är långvarig och inleddes redan innan han hunnit bli straffmyndig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela