Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Spionskönhet slår till igen - i Londons politiska centrum

- 06/12/2010, 11:41 -
1 av 5

Privat

2 av 5

Privat

3 av 5

Privat

4 av 5

Privat

5 av 5

Liberal Democrats

Ännu en fager ryska misstänks för spionverksamhet. Katia Zatuliveter, 25, jobbade som rådgivare åt ledande försvarspolitiker i brittiska parlamentet. SE VIDEO!

LONDON. Efter att Anna Chapman, 24, greps i USA i somras och kort därpå utvisades tillbaka till Ryssland har avslöjandena om sexiga ryskor i spionbranschen haglat.

Chapman var som hämtad ur en James Bond-rulle. Och nu tros ännu en rysk "femme fatale" ha avslöjats i agent 007:s hemland - Storbritannien.

Ryska Katia Zatuliveter, 25, som varit assistent åt den liberaldemokratiske parlamentsledamoten Mike Hancock, som sitter i försvarsutskottet och representerar den flottbastunga valkretsen Portsmouth South, misstänks av säkerhetstjänsten MI5 för att vara rysk spion och hotas nu av utvisning.

Oleg Gordievsky, tidigare KGB-officer, som hoppat av till Storbritannien, menar att landet är "under attack" av ryska spioner och att brittiska diplomater i Ryssland övervakas dygnet runt.

– De spionerar på alla västländer som besatta. Det är bara deras psykologi och tradition, säger Gordievsky till Channel 4.

Om Katia Zatuliviter säger den 71-årige dubbelagenten:

– All militär information är av stort intresse för FSB (den ryska underrättelsetjänsten, efterträdare till KGB).

- Och hon hade fri tillgång till sådan information och en mängd annan data vid försvarsdepartementet. De använder sådan information för att fatta utrikespolitiska beslut, säger Oleg Gordievsky.

Zatuliviters chef, Mike Hancock förnekar dock bestämt att hon skulle vara rysk spion.

– Jag menar att det är fullkomligt löjligt, säger han till Sky News.

Hancock uppger också att Zatuliviter inte tänker ge sig utan strid och lägga sig platt för anklagelserna.

– Hon är fast besluten att ta strid och hon menar uppriktigt - och jag backar upp henne till 100 procent - att hon inte har någonting att dölja och att hon inte gjort något fel.

Men MI5 tycks vara säkra på sin sak och uppges ha underrättat inrikesminister Alan Johnson, som ska ha godkänt utvisningen.

Katia Zatuliveter befinner sig för närvarande i häktet och står i färd med att i dagarna utvisas till Ryssland.

Storbritanniens och Rysslands diplomatiska relationer har varit mycket ansträngda sedan ryska agenter tros ha giftmördat den avhoppade ryske exspionchefen Alexander Litvinenko i London 2006.