1 av 4
- Foto: Biblioteket i Nantes
2 av 4
- Foto: Da Vinci
3 av 4
- Foto: Louvren
4 av 4
- Foto: Italia.di

Äkta Da Vinci-kod upptäckt

Ett kodat manus av Leonardo da Vinci har upphittats i ett offentligt bibliotek i Frankrike.


Det här var Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (1452-1519) var en av renässansens viktigaste konstnärer och vetenskapsmän.

Liksom många av samtida framstående personer var han ett universalgeni och målade såväl tavlan Mona Lisa - som i dag står i Louvremuseet i Paris - som designade den första prototypen till ett flygplan med en roterande vinge liknande dagens helikoptrar.

NANTES. Det unika dokumentet - som förstås för tankarna till boken och filmen om Da Vinci-koden - hittades efter att en journalist halkat över en referens till det i en biografi om det italienska renässansgeniet Leonardo da Vinci, uppger biblioteket.

Da Vinci-koden låg i en samling av 5 000 manus, som donerats av den förmögne samlaren Pierre-Antoine Labouchere år 1872 - och därefter glömts bort.

Texten är skriven från höger till vänster med Leonardos säregna spegelvända skrivstil och har ännu inte dechiffrerats.

– Han skrev det förmodligen på 1500-tals italienska och kanske på andra språk, säger Agnes Marcetteau, chef för biblioteket i Nantes till BBC.

Da Vinci-koden är det andra värdefulla dokument som hittats i Labouchere-samlingen. 2008 upptäckte man ett partitur av den världsberömde kompositören Wolfgang Amadeus Mozart.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.