Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här ses Annis man betala taxichauffören - nya bevis

- 09/12/2010, 08:33 -
Zola Tongo, 31, taxichauffören som dömdes till ett 18 år långt fängelsestraff efter en uppgörelse med åklagaren. Han har pekat ut Shrien Dewani, Annis man, som beställare av mordet.
1 av 3

Zola Tongo, 31, taxichauffören som dömdes till ett 18 år långt fängelsestraff efter en uppgörelse med åklagaren. Han har pekat ut Shrien Dewani, Annis man, som beställare av mordet.

AP/Scanpix

2 av 3

Privat

3 av 3

CCTV

Shrien Dewani, 31, misstänks för mordet på svenska Anni, 28. Nu framgår att sydafrikansk polis har starka bevis mot den brittiske affärsmannen.

KAPSTADEN. Mordmisstänkte Shrien Dewani, 31, ses på övervakningsbilder överlämna en fet bunt kontanter till taxichauffören Zola Tongo. Efter mordet på hans svenskfödda hustru Anni.

Zola Tongo har tidigare sagt att det var maken som beställt mordet på sin fru och nådde förra veckan en uppgörelse med den sydafrikanska rättvisan. Mot ett utpekande kom han undan med 18 års fängelse i stället för livstid.

Kan utlämnas

Den brittiske affärsmannen Shrien Dewani överlämnade sig själv till polisen i Bristol under onsdagsmorgonen och på eftermiddagen sattes hans borgensumma till 2,5 miljoner kronor. Men åklagaren överklagade beslutet och Shrien kvarstår i häkte i väntan på att en domstol ska ta ställning till de sydafrikanska myndigheternas begäran om att han ska utlämnas.

Nu kan brittiska The Sun publicera bilder från en övervakningskamera. Bilder som kan bli åklagarens starkaste bevis mot Shrien.

Misstankarna stärks

Utanför en lyxig restaurang i Kapstaden ses Shrien Dewani träffa Zola Tongo efter mordet på Anni.

Filmen och en kartläggning av telefonsamtal och sms-trafik har fått sydafrikanerna att begära Dewani utlämnad.

Tongo har hävdat att Dewani gett honom 1 000 kronor för att hjälpa honom att hitta en mördare och iscensätta bilkapningen.

– Tongos påstående om att han fått pengar av Dewani efter Annis död backas upp av en detaljerad video, säger en poliskälla i Kapstaden till The Sun.

"Två plus två blir fem"

Uppgifter gör också gällande att telefonsamtal och sms styrker Tongos version.

Det är dock än så länge oklart om Dewani i själva verket reglerar en skuld för biluthyrningen.

– Det här kan vara ett av många led där man drar fel slutsatser och får två plus två att bli fem, säger en källa nära Shrien Dewani.

Sydafrikanska utredare däremot har länge haft svårt att förstå varför Dewani till att börja med anlitat Tongo - trots att hotellet paret bodde på hade en egen bilservice.

Dewanis advokat, Clare Montgomery, avvisar dock påståendena som "uppenbart falska".

– Han var väldigt kär i sin fru, säger hon.

Svenska Annis syster, Ami, säger sig inte veta vare sig ut eller in.

– Jag vet inte vad jag ska tro.