Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Assange kan komma att åtalas för spioneri

- 11/12/2010, 12:49 -
USA:s justitieminister har inte kommenterat uppgifterna.
1 av 3

USA:s justitieminister har inte kommenterat uppgifterna.

Paul Sakuma/AP/SCANPIX

Julian Assange riskerar åtal i USA, för spioneri.
2 av 3

Julian Assange riskerar åtal i USA, för spioneri.

Lennart Preiss/AP/SCANPIX

3 av 3

Stefan Rousseau/AP/SCANPIX

Wikileaks Julian Assange väntas åtalas för spioneri i USA. Det säger hans advokat Jennifer Robinson. – Jag har hört rykten från ett antal olika advokater, säger hon.

LONDON. Julian Assange sitter just nu häktad i England i väntan på att bli utlämnad till Sverige, där han misstänks för våldtäkt.

Men enligt en av Assanges advokater Jennifer Robinson är det "nära förestående" att hennes klient åtalas för spioneri i USA.

– Jag har hört rykten från ett antal olika advokater, säger hon, uppger The Telegraph.

Anledningen sägs vara den senaste tidens publiceringar som Wikileaks gjort av diplomatdokument. Enligt den amerikanska spionlagen är det olagligt att ta emot information om rikets försvar, om informationen inhämtats illegalt.

Det är dessutom olagligt att inte lämna tillbaka information till USA.

Enligt den brittiska tabloiden Daily Mail vill inte USA:s försvarsdepartement kommentera om ett eventuellt spionåtal mot Assange.

Tidigare har USA:s justitieminister Eric Holder sagt att man inlett en brottsutredning om läckorna.

– Vi har en allvarlig, aktiv och pågående brottsutredning. Jag godkände förra veckan ett antal åtgärder som förhoppningsvis gör att vi kan komma till botten med läckorna, sa han förra veckan.