För Timothy Ray Brown innebar behandlingen stora problem. Han blev temporärt blind och har drabbats av svåra neurologiska skador.
1 av 4
För Timothy Ray Brown innebar behandlingen stora problem. Han blev temporärt blind och har drabbats av svåra neurologiska skador.
Det är tveksamt om andra hiv-patienter kan hjälpas av samma metod.
2 av 4
Det är tveksamt om andra hiv-patienter kan hjälpas av samma metod. - Foto: Claus Gertsen/SCANPIX
3 av 4
- Foto: Stern.de
4 av 4
- Foto: Stern.de

Mirakelman botad från hiv

Timothy Ray Brown, 44, är mannen som gjort det omöjliga. Han har besegrat hiv-viruset.


Det här är hiv/aids

Hiv är en förkortning av humant immunbristvirus (av engelskans human immunodeficiency virus). Det rör sig om ett så kallat retrovirus av underfamiljen lentivirus, som angriper det mänskliga immunsystemet och slutligen oftast leder till aids.

Cirka 33 miljoner människor världen över beräknas vara smittade, och viruset har alltsedan sitt utbrott skördat runt 30 miljoner människoliv. Omkring sjutusen beräknas smittas varje dag och mer än 5 700 dör varje dag i hiv-relaterade sjukdomar.

På många håll i världen bedrivs intensiv forskning som syftar till att ta fram ett vaccin mot hiv. Men problemen har hopat sig eftersom viruset muterar mycket snabbt.

I ett samarbetsprojekt mellan Karolinska Institutet, Smittskyddsinstitutet, Södersjukhuset och Sida är projektet Hivis nu igång för att ta fram ett speciellt dna-vaccin mot virusstammar som är vanliga i Tanzania, ett land med hög hivförekomst.

Källa: Wikipedia

BERLIN. Redan i november 2008 rapporterade läkare vid sjukhuset Berlin Charité inför en skeptisk värld om en osannolik framgång. De hade lyckats utrota hiv-viruset hos en patient.

Nu träder Timothy Ray Brown, 44, fram som mirakelpatienten i en intervju med tyska Stern. Tim, som är amerikansk medborgare har varit hiv-positiv sedan 1995. Sommaren 2006 drog han på sig ännu en livshotade sjukdom: leukemi - eller cancer i blodet.

Läkarna behandlade honom med kemoterapi, men den hjälpte bara tillfälligt. Cancern kom tillbaka.

Den enda återstående möjligheten var stamcellsterapi.

En av hans läkare vid det tyska sjukhuset fick en idé. Vad händer om vi hittar en donator med ett hiv-resistent immunsystem?

Cirka en procent av alla européer bär på ett sådant immunsystem som skyddar mot det livsfarliga och fruktade viruset.

Timothy fick en ny benmärg från en donator med ett naturligt skydd mot hiv-infektioner - detta tack vare en genetisk profil som gör att den så kallade CCR5-koreceptorn saknades i hans celler. Det vanligaste hiv-viruset använder CCR5 som "docka" och attackerar först denna koreceptor för att komma in i blodomloppet och infektera CD4-celler.

Människor utan denna komponent är så gott som helt skyddade från hiv.

Läkarna publicerade sina första resultat i den ansedda medicinska tidskriften New England Journal of Medicine i february 2009. Nu har en uppföljningsstudie publicerats i tidningen Blood.

– Det är rimligt att utgå från att vi har botat hiv-infektionen hos denna patient, säger läkarna.

Vilken betydelse Timothys fall kan få för andra hiv-patienter är än så länge oklart. Läkarna säger att hans fall är unikt och dessvärre betydelselöst för merparten av hiv-infekterade patienter.

Men ändå är resultatet för forskningen kring det hotfulla viruset mycket intressant och på sikt hoppfullt. Det öppnar upp för nya typer av genterapi.

– Det är i allra högsta grad framtidens melodi. Men när vi faktiskt kan erbjuda en sådan behandling är oklart, säger den tyske hiv-experten Jan van Lunzen till Stern.

För Timothy Ray Brown har livet sedan genombrottet för två år sedan varit en berg-och-dal-bana. Leukemin återkom ännu en gång - och fick på nytt behandlas med kemoterapi.

Men nu är han, säger han till Stern, trots allt frisk och hoppfull om framtiden.

Hans vänner säger dock att de noterat en personlighetsförändring. Han är mycket mer rättfram - ett personlighetsdrag som kan hänföras till de neurologiska problem som uppstått längs med resans gång. Timothy drabbades - utöver leukemin också av en hjärnskada på grund av behandlingen. Precis när han såg ut att tillfriskna.

Tillfälligt blev han blind och fick minnesproblem.

På frågan om han hellre hade fortsatt leva med hiv än att ha besegrat sjukdomen på detta vis svarar han:

– Kanske. Kanske hade det varit bättre. Men jag ställer mig inte längre den typen av frågor.

Nu funderar Timothy Ray Brown på att lämna Berlin för en framtid i Barcelona eller San Francisco.

/
/
HIV
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.