Den 29-årige självmordsbombaren bodde tillsammans med sin familj i Tranås. Han sökte samtidigt ytterligare en hustru på en dejtingsajt för muslimer.
1 av 4
Den 29-årige självmordsbombaren bodde tillsammans med sin familj i Tranås. Han sökte samtidigt ytterligare en hustru på en dejtingsajt för muslimer. - Foto: Privat
Självmordsbombaren ligger död i bakgrunden.
2 av 4
Självmordsbombaren ligger död i bakgrunden. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
En polis håller upp en spik som hittades på platsen på Bryggaregatan i Stockholm där självmordsbombaren sprängde sig själv till döds under lördagseftermiddagens julrusch.
3 av 4
En polis håller upp en spik som hittades på platsen på Bryggaregatan i Stockholm där självmordsbombaren sprängde sig själv till döds under lördagseftermiddagens julrusch. - Foto: Martin Höglund / TT / SCANPIX
4 av 4
- Foto: Luton Police Department

Här blev 29-åringen radikal islamist

Hizb-ut-Tahrir var den extrema islamistiska organisation som kom att förändra julruschbombarens liv och gjorde honom alltmer radikal. Det säger en vän som umgicks med 29-åringen under tiden i brittiska Luton.


LUTON. Tariq Rasul, rektor för ett muslimskt college i Luton, berättar att han kom i kontakt med 29-åringen samtidigt som han höll på att avsluta sin masterutbildning i Luton. Staden där den förmodade självmordsbombaren i Stockholm bodde.

– Jag blev chockad när jag hörde vem det var, säger Tariq Rasul till Sveriges Radios Ekot.

– Jag var med i Koran- och sunnisällskapet. Vi spred islam på universitetet, men gav också stöd till studenter, berättar Rasul för DN.

– Det var så jag kom i kontakt med NN. Han brukade komma till fredagsbönen, säger han.

De var bekanta och pratade ofta om religiösa frågor. Och Rasul märkte inte särskilt med 29-åringen - förrän under 2004.

– Han började umgås med en kille som jag vet var med i Hizb-ut-Tahrir, säger Rasul till DN.

Hizb-ut-Tahrir är ingen öppen militant organisation, men predikar ett islamistiskt budskap som ligger nära terroristernas.

– De rekryterade på universitetet under 1990-talet, men förbjöds att verka där runt 2002, säger Rasul.

2006 lämnade 29-åringen Islamic Centre efter en konflikt med församlingsmedlemmar och ledning som tyckte att han halkat snett och blivit extrem. Efter att ha blivit tillrättavisad av organisationens ordförande stegade han ut i vredesmod och kom aldrig tillbaka.

Sedan dess har också Rasuls kontakt med julruschbombaren varit sporadisk.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.