... bolma cigg.
1 av 4
... bolma cigg. - Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
Allt fler unga amerikaner röker på i stället för att...
2 av 4
Allt fler unga amerikaner röker på i stället för att... - Foto: Ed Andrieski/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: J. Scott Applewhite/AP/Scanpix
USA:s drogtsar Gil Kerlikowske är bedrövad. På bilden besöker han Norra Latin i Stockholm under en internationell konferens om narkotika.
4 av 4
USA:s drogtsar Gil Kerlikowske är bedrövad. På bilden besöker han Norra Latin i Stockholm under en internationell konferens om narkotika. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Fler röker gräs än cigg

Amerikanska ungdomar har under den senaste månaden rökt fler jointar än cigaretter. SE VIDEO!


Det här är Proposition 19

Proposition 19 var ett lagförslag som gick ut på att alla över 21 år skulle få inneha, dela och transportera upp till 28 gram marijuana.

Delstaten Kalifornien folkomröstade om förslaget den 2 november 2010 och det röstades efter en inledningsvis mycket jämn kamp ned av väljarna med 53 procent av rösterna mot 46 procent.

Efter att under det senaste decenniet ha varit på tillbakagång ökar åter cannabis i popularitet bland amerikanska ungdomar.

Fler highschoolstudenter medger att de rökt på än de som tillstår att de rökt vanliga tobakscigaretter under de senaste 30 dagarna. Det är resultatet av en färsk regeringsrapport.

I år uppger 21,4 procenta av highschooleleverna i de högre årskurserna att de använt marijuana de senaste 30 dagarna, medan bara 19,2 procent har rökt cigaretter, enligt det nationella missbruksinstitutets rapport Monitoring the Future.

Det är första gången sedan 1981 som "röka" slår rökning i den åldersgruppen.

Det är visserligen en seger för folkhälsoinsatserna mot tobak bland unga. Men alla är ändå inte helt nöjda.

Den amerikanska regeringens "drogtsar", Gil Kerlikowske - en samordnare i narkotikapolitiska frågor -  skyller på det kaliforniska folkomröstningsinitiativet proposition 19 och liknande initiativ runt om i landet - alla med målet att legalisera cannabis.

– Att kalla marijuana för att "röka medicin" är absolut inkorrekt. Unga människor får fel budskap av debatten, säger Kerlikowske vid en presskonferens i Washington där rapporten presenterades.

Enligt rapporten har andelen ungdomar i motsvarigheten till det svenska gymnasiets årskurs tre, som medger dagligt användande av marijuana, ökat till 6,1 procent - också det den högsta uppmätta andelen sedan 1980-talet.

Andelen åttondeklassare och unga i gymnasiets årskurs ett som röker på dagligen har också stigit till en procent respektive tre procent.

Rapporten visar också att inställningen till klubbdrogen ecstasy också blivit mer liberal bland ungdomar.

Nyhetsinslag från Fox News om high school-elever i Kalifornien som använder medicinsk marijuana:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!