"Sverige älskar våldtäktsmän"

- 18/12/2010, 09:51 -
1 av 4

Jan-Michael Stump/AP Photo/Traverse City Record-Eagle/SCANPIX

2 av 4

Domenico Stinellis/AP/SCANPIX

3 av 4

Kirsty Wigglesworth/AP/SCANPIX

4 av 4

Kirsty Wigglesworth/AP/SCANPIX

Den amerikanske filmregissören skriver nu ett öppet brev till Sveriges regering - och ifrågasätter det svenska rättssystemet i samband med våldtäktsanklagelserna mot Wikileaks Julian Assange.

Den kontroversielle filmregissören Michael Moore har nu skrivit ett öppet brev till den svenska regeringen. Han anser nämligen att våldtäktsanklagelserna mot Wikileaks grundare, Julian Assange, är falska.

Moore har tidigare erbjudit sig att betala en del av Assanges borgen och går nu till skarp attack mot Sverige genom att kritisera det svenska rättssystemet. Han hävdar att "Sverige är ett drömland för våldtäktsmän."

Filmregissören menar att det är konstigt att allt fler våldtäkter anmäls i Sverige, samtidigt som antalet fällande domar är förhållandevis få. Moore hävdar också att USA pressar Sverige att "sätta dit" Assange.

"Så medan tusentals svenska våldtäktsmän går fria på gatorna har ni dragit i gång en gigantisk internationell jakt på Julian Assange! Vilka anti-våldtäktskämpar ni är, svenska regeringen", skriver han i brevet.

Men Klara Hradilova Selin på brottsförebyggande rådet, menar att hans resonemang är felaktigt:

– Det här är ett väldigt oförsiktigt sätt att resonera. Vi har vidgat våldtäktsbegreppet vilket gör att det blir fler anmälningar, sen går det inte att hävda att Julian Assange är oskyldig innan han har hörts, säger hon till Expressen.

Assange släpptes nyligen mot borgen och håller just nu till på en herrgård söder om London.