Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikileaks: Sudans president gömde miljarder

- 18/12/2010, 11:11 -
1 av 2

Abd Raouf/AP/SCANPIX

2 av 2

Abd Raouf/AP/SCANPIX

Presidenten ska ha smusslat undan miljarder på brittiska bankkonton - men banken nekar till uppgifterna.

Sudans president Omar al-Bashir satte in cirka nio miljarder dollar av landets oljeintäkter på brittiska bankkonton. Det framgår i dokument som lagts upp av internetsajten Wikileaks.

Uppgifterna finns i en amerikansk diplomatrapport som offentliggjordes under lördagen.

Enligt uppgifter ska chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen, Luis Moreno-Ocampo, ha uppmanat USA att avslöja pengahärvan för att vända opinionen i Sudan mot presidenten.

Men den utpekade brittiska banken, Lloyds, förnekar att man har en koppling till presidenten.

– Vi har absolut inget som pekar på att det finns någon koppling mellan Lloyds Banking Group och Bashir, säger bankens talesperson, enligt BBC.

Presidenten har tidigare åtalats för folkmord och krigsbrott i västra Sudan och åtalades i mars förra året för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Regeringen i Sudan nekar till anklagelserna.

– Ocampo har misslyckats totalt i alla sina fall och har vägrat att utreda både Irak och Gaza. Han behöver framgång och har siktat in sig på Bashir för att verka viktigare än han egentligen är, säger en talesperson för Sudans ambassad i London, enligt The Guardian.