1 av 2
- Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Christian Escobar Mora/AP/SCANPIX

Julträd ska få gerilla att sluta slåss

Armén hoppas att ett mysigt julträd med belysning ska demoralisera gerillakrigarna.


COLOMBIA. Den colombianska armén har nu satt upp ett julträd på det område som vänstergruppen Farc kontrollerar.

Man hoppas att det 25 meter höga trädet ska demoralisera gerillakrigarna - och få dem att längta hem. Militären menar att jultiden är ett bra tillfälle att lägga ner den väpnade kampen och åka hem.

I trädet finns 2000 lampor som kommer att tändas med hjälp av rörelsesensorer när gerillamännen närmar sig platsen. Ytterligare nio träd har satts upp på olika platser i området. Insatsen kallas "operation jul", skriver Noticias 365.

På vissa av träden finns skyltar med budskap som lyder:

"Allt är möjligt vid jul - hoppa av" och "Om julen kan komma till dig så kan du också komma hem".

Tidigare har cirka 2000 gerillamedlemmar lämnat Farc vid just juletid och avhopparna har fått både amnesti och hjälp att återanpassa sig till det civila samhället. De senaste åren har gerillan lidit stora förluster då många medlemmar dödats eller tillfångatagits.

/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Robotattack mot Charkiv – bränder i Ryssland

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.