1 av 2
- Foto: Rich Pedroncelli/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Allover

Arnolds sista kompistjänst - benådade dömd mördare

Innan Arnold Schwarzenegger avgick som guvernör för delstaten Kalifornien passade han på att göra en politisk allierad en tjänst - och benådade dennes morddömde son.


Det här är Schwarzeneggers guvernörs-cv i Kalifornien

Arnold Alois Schwarzenegger besegrade den 7 oktober i ett extrainsatt nyval demokraten Gray Davies för republikanernas räkning och blev på nytt vald guvernör i november 2006. I det valet besegrade han demokraten Phil Angelides.

Demokraterna försökte vid upprepade tillfällen bli av med honom genom att försöka få nyval till stånd och blockera budgetarbetet i delstatskongressen. Schwarzenegger svarade med att kalla sina politiska motståndare "girlie men" - "flickaktiga män".

I april 2010 utsågs han av en medborgargrupp för etik i politiken till en av de elva sämsta guvernörerna i USA för svågerpolitik och "mysiga" förhållanden till särintressen. Han har också anklagats för sexuella trakasserier av kvinnliga medarbetare.

Schwarzenegger har dock fått beröm för sina insatser för miljön i Kalifornien.

SACRAMENTO. Bara några få timmar innan han trädde tillbaka från posten som Kaliforniens guvernör gav Arnold Schwarzenegger fången Esteban Nuñez, som 2008 dömdes till 16 års fängelse för dråp, en saftig straffrabatt, uppger Los Angeles Times.

Straffet reduceras från 16 till sju års fängelse.

21-årige Nuñez är son till Fabian Nuñez - tidigare talesman i delstatskongressen. I San Francisco var Schwarzenegger och Nuñez - trots att den senare var demokrat - politiska allierade.

Esteban Nuñez dömdes till fängelse efter att i ett slagsmål ha tagit Luis Dos Santos liv i San Diego.

– Jag bortser inte från brottets allvar, men med tanke på Nuñez begränsade roll i Santos död och med tanke på att han inte varit dömd tidigare tycker jag att hans straff är överdrivet, sa Schwarzenegger, som annars gjort sig känd som "tough on crime", till LA Times.

Offrets föräldrar upprörs över beslutet.

– Jag tycker att det är fullkomligt avskyvärt. Jag menar att det är en ofantlig orättvisa mot vår son, säger mamman Cathy Santos.

Schwarzenegger tog beslutet på söndagkvällen och lämnade sin post på måndagen. Han efterträddes då av demokraten Jerry Brown.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!