Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ambassadör kallade sjuksyrra sexig - blev Wikileaks första offer

- 05/01/2011, 11:20 -
Libyens president, Muammar Khaddafi, beskrivs i de läckta USA-telegrammen som "både ombytlig och excentrisk".
1 av 4

Libyens president, Muammar Khaddafi, beskrivs i de läckta USA-telegrammen som "både ombytlig och excentrisk".

Jon Black/AP/Scanpix

2 av 4

US State Department

3 av 4

Allover

4 av 4

Privat

Gene Cretz, USA:s ambassadör i Libyen, tycks ha blivit diplomatkårens första offer efter Wikileaks "cablegate".

WASHINGTON. Den amerikanske veterandiplomaten Gene Cretz - USA:s ambassadör i Libyen - har återvänt till Washington och tros inom kort lämna sin post, uppger UD-tjänstemän.

Detta sedan Wikileaks offentliggjort åtskilliga hemliga diplomattelegram, som han skickat hem till USA, där Cretz spekulerar i den libyske diktatorn Muammar Khaddafis hälsa och beskriver ledarens svaghet för en "sexig" ukrainsk sjuksköterska - Galyna Kolotnytska, 38.

"Wikileaks lägger sten på börda"

De läckta dokumenten tros ytterligare ha försvårat de redan ansträngda relationerna mellan USA och den, från amerikanskt håll, ofta utpekade "skurkstaten" Libyen.

– Det är ett komplicerat förhållande och Wikileaks har helt enkelt lagt sten på börda, säger en UD-tjänsteman, som vill vara anonym, till The McClatchy Report.

UD:s talesperson PJ Crowly uppgav vid en presskonferens att Gene Cretz återvänt till Washington för konsultationer - ett ofta använt diplomatiskt kodord för att man inte längre är önskvärd i värdlandet.

– En av de frågor vi ska diskutera, ni vet, är när han åker tillbaka, säger Crowley.

"Ingen pratar med oss"

För USA:s diplomatkår har läckan inneburit stor bekymmer och över stora delar av världen har man lagt om verksamheten. Till exempel lämnas ofta protokollförare hemma på ambassaden när man väl får till möten med utländska dignitärer.

Tidigare sa en anonym diplomatkälla till nyhetsbyrån Reuters att man överhuvud taget har svårt att få samtalen till stånd.

– På kort sikt är det nästan som att vi har gått omkull. Det är riktigt riktigt illa — det går inte att överskatta, säger diplomaten i Washington.

– Ärligt talat, ingen pratar med oss.

"En sexig blondin"

David Mack, en pensionerad UD-tjänsteman, som tjänstgjort i Libyen och nyligen var där på besök, menar däremot att han då fick höra att stormen snart blåser över.

– Uppenbart har det här varit en svår period för en lång rad amerikanska diplomater.

Gene Cretz, som i november 2008 blev USA:s första ambassadör i Libyen sedan 1972, skrev i ett läckt diplomattelegram att "Khaddafi litar i stor utsträckning på sin långvariga ukrainska sjuksköterska, Galyna ... som har beskrivits som en 'sexig blondin'".

Vidare skrev ambassadören att Khaddafi "beskrivits som både ombytlig och excentrisk och våra färska förstahandskontakter med honom och hans kansli... bekräftade att båda dessa beskrivningar är sanna".

Khaddafi lurar italienska modeller till en föreläsning om islam och anständig moral: