Libyens president, Muammar Khaddafi, beskrivs i de läckta USA-telegrammen som "både ombytlig och excentrisk".
1 av 4
Libyens president, Muammar Khaddafi, beskrivs i de läckta USA-telegrammen som "både ombytlig och excentrisk". - Foto: Jon Black/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: US State Department
3 av 4
- Foto: Allover
4 av 4
- Foto: Privat

Ambassadör kallade sjuksyrra sexig - blev Wikileaks första offer

Gene Cretz, USA:s ambassadör i Libyen, tycks ha blivit diplomatkårens första offer efter Wikileaks "cablegate".


Det här är Muammar Khaddafi

Muammar Abu Minyar al-Khaddafi föddes 1942 i Sirt och är Libyens ledare sedan han genomförde en lyckad statskupp som störtade monarkin. Han grep makten den 1 september 1969.

Khaddafi föddes som yngsta barn i en berbisk nomadfamilj.

Av USA och de flesta västeuropeiska länder betraktas Libyen, mer eller mindre officiellt, som en skurkstat som understödjer terrorism.

Under mitten av 1980-talet anklagade USA och andra länder Libyen för att vara huvudfinansiär för internationell terrorism och för direkt inblandning i rörelsen Svarta september - som genomförde Münchenmassakern under sommar-OS 1972.

Man har också beskyllts för diskotekbombningen i Berlin 1986 som dödade tre och skadade fler än 200 - däribland många amerikanska militärer.

Libyens relationer med omvärlden förbättrades efter att Khaddafi tog ansvar för Lockerbieaffären - bombdådet mot PanAm-planet som störtade i den skotska byn Lockerbie 1988.

Khaddafi beskrivs som en av världens mest excentriska ledare. Bland annat är han känd för att ha en helt igenom kvinnlig livvaktsstyrka.

WASHINGTON. Den amerikanske veterandiplomaten Gene Cretz - USA:s ambassadör i Libyen - har återvänt till Washington och tros inom kort lämna sin post, uppger UD-tjänstemän.

Detta sedan Wikileaks offentliggjort åtskilliga hemliga diplomattelegram, som han skickat hem till USA, där Cretz spekulerar i den libyske diktatorn Muammar Khaddafis hälsa och beskriver ledarens svaghet för en "sexig" ukrainsk sjuksköterska - Galyna Kolotnytska, 38.

"Wikileaks lägger sten på börda"

De läckta dokumenten tros ytterligare ha försvårat de redan ansträngda relationerna mellan USA och den, från amerikanskt håll, ofta utpekade "skurkstaten" Libyen.

– Det är ett komplicerat förhållande och Wikileaks har helt enkelt lagt sten på börda, säger en UD-tjänsteman, som vill vara anonym, till The McClatchy Report.

UD:s talesperson PJ Crowly uppgav vid en presskonferens att Gene Cretz återvänt till Washington för konsultationer - ett ofta använt diplomatiskt kodord för att man inte längre är önskvärd i värdlandet.

– En av de frågor vi ska diskutera, ni vet, är när han åker tillbaka, säger Crowley.

"Ingen pratar med oss"

För USA:s diplomatkår har läckan inneburit stor bekymmer och över stora delar av världen har man lagt om verksamheten. Till exempel lämnas ofta protokollförare hemma på ambassaden när man väl får till möten med utländska dignitärer.

Tidigare sa en anonym diplomatkälla till nyhetsbyrån Reuters att man överhuvud taget har svårt att få samtalen till stånd.

– På kort sikt är det nästan som att vi har gått omkull. Det är riktigt riktigt illa — det går inte att överskatta, säger diplomaten i Washington.

– Ärligt talat, ingen pratar med oss.

"En sexig blondin"

David Mack, en pensionerad UD-tjänsteman, som tjänstgjort i Libyen och nyligen var där på besök, menar däremot att han då fick höra att stormen snart blåser över.

– Uppenbart har det här varit en svår period för en lång rad amerikanska diplomater.

Gene Cretz, som i november 2008 blev USA:s första ambassadör i Libyen sedan 1972, skrev i ett läckt diplomattelegram att "Khaddafi litar i stor utsträckning på sin långvariga ukrainska sjuksköterska, Galyna ... som har beskrivits som en 'sexig blondin'".

Vidare skrev ambassadören att Khaddafi "beskrivits som både ombytlig och excentrisk och våra färska förstahandskontakter med honom och hans kansli... bekräftade att båda dessa beskrivningar är sanna".

Khaddafi lurar italienska modeller till en föreläsning om islam och anständig moral:

/
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.