Onsdag 16 Jun
Stockholm

Frida, 19, på roadtrip genom vattenmassorna

1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Nyheter24:s modebloggare Frida Grahn, som just nu bor i australiska Queensland, tog bilen till de översvämningsdrabbade områdena. – Regndropparna var stora som pingisbollar. Riktigt otäckt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Frida Grahn

Frida Grahn, 19, skriver modeblogg på Modette.se och har också - tillsammans med sin pojkvän - en särskild blogg om äventyret i Australien och Asien på Resor.

Läs hennes modeblogg Fyndigt by Frida här.

Läs hennes reseblogg Erik och Frida här.

SURFERS PARADISE. Frida Grahn, 19, som bloggar på Nyheter24:s modesatsning, Modette.se, gör allt för att komma iväg på äventyr. I somras jobbade hon på en camping i Strömstad för att ha råd att resa till Australien.

Där bor hon i Surfers Paradise i sydöstra Queensland - en bit bort från de allra mest översvämningsdrabbade delarna av delstaten där människor just nu flyr i tusentals. I miljonstaden Brisbane står hela förorter under vatten.

Värsta på 120 år

Det är redan de värsta översvämningarna sedan 1974 och riskerar att bli de värsta sedan 1893. 90 personer saknas och tio är döda.

Surfers Paradise är i det perspektivet en säker fristad för Frida.

– Här har vi än så länge bara drabbats av långa gråa och regniga dagar med spöregn och ännu mer spöregn, säger Frida Grahn till Nyheter24.

Men det avskräckte henne inte. Tillsammans med pojkvännen satte hon sig häromdagen i bil för att resa norrut.

– Vi kom inte högre upp än till Harvey Bay. Där hade vi en fin dag ute på Fraser Island, men uppvägen längs motorvägen M1 var något av det värsta regnväder vi sett.

Två timmar i kö

– Vi planerade att stanna i Noosa på vägen hem till Surfers igen men blev fast i staden Gympie på grund av en översvämning på motorvägen Bruce Highway. Två timmars kö innan vi äntligen kom igenom och kunde fortsätta mot Noosa.

– Efteråt fick vi höra att Gympie är helt avstängt och att människor fått evakuera. Med andra ord var vi bara timmar från att inte komma hem till Surfers.

Men vedermödorna var inte slut där.

– Nästan framme i Noosa blir vi stoppade av polisen som ber oss vända då även denna stad är översvämmad. två timmars bilkörning hem till Surfers återstod nu. I stora skyfall.

Som pingisbollar

– Regndroppar stora som pingisbollar och vi såg inte mer än fem meter framför oss på motorvägen. Otroligt otäckt och på vägen hem möttes vi både av halvöversvämmade vägar, åkrar och floder. Riktigt otäckt.

Hemma i Surfers Paradise är Frida och hennes kille än så länge opåverkade av de vattenmassor som drabbar dem som bor lite längre norrut.

– Nu väl hemma i lägenheten känner vi oss trygga, men ser på nyheterna att det bara blir värre och värre. I natt dog åtta personer, bara två timmar härifrån, och 72 personer saknas. bara 25 procent av hela Gold Coast är säkert, däribland vi för tillfället.

Äventyret inställt

– Vi hade sett fram emot en resa norrut med snorkling vid barriärrevet, utflykt på Whitsunday Island med mera, men inte blev det så. Vår semester blev totalförstörd. Och andras också. Hörde att vissa delar av barriärrevet i princip är omöjliga att snorkla i då vattnet är brunlerigt av regnvattnet.

Nu ser det ut som snorklingen och äventyret får vänta.

– Vägarna uppåt kommer fortsätta att vara avspärrade i veckor, kanske månader framåt. Vi lämnar Australien i slutet av mars så vi mistänker att vi kanske går miste om vår resas höjdpunkt.

"Mer synd om andra"

Men 19-åringen från Sverige är väl medveten om att hennes förluster är ringa i jämförelsen med dem som förlorat hus och hem - och kanske ännu mer.

– Dock tycker vi mer synd om dem som faktiskt blivit av med allt de äger, sina hus, tomter, bilar och kanske till och med en nära vän.

Nu har Frida Grahn och hennes pojkvän inget annat val än att vänta ut vattnet.

– Vi försöker göra det bästa av situationen och tänka positivt. Men det är svårt i denna för tillfället gråa och regniga vardag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela