Färöarnas regering upplöst

Färöarnas lagman Joannes Eidesgaard har splittrat den färöiska regeringskoalitionen efter en tvist med ledaren för ett av koalitionspartierna. Han anklagar republikanernas ledare för att ha bytt lås till regeringskansliet. (TT)


Färöarnas lagman Joannes Eidesgaard har splittrat den färöiska regeringskoalitionen efter en tvist med ledaren för ett av koalitionspartierna.

Enligt Eidesgaard, som är socialdemokrat, har Republikanernas ledare Høgni Hoydal bytt lås i regeringsbyggnadens dörrar för att förhindra att Eidesgaard använder lokalerna.

Jag kan inte leva med att ordföranden för Republikanerna undergräver mitt uppdrag som lagman. När jag fattar ett beslut inom mitt område och Hoydal fysiskt trotsar detta beslut undergräver han min myndighet, säger Eidesgaard.

Høgni Hoydal säger dock till Färöarnas radio att han själv gjorts till syndabock och att tvisten om lokalerna bara är ett svepskäl för Joannes Eidesgaard, som vill komma ur en koalition som haft stora problem.

Skrivet av:

Senaste nytt

Misstänks ha fuskat för Trump – sex inför rätta

USA håller Osprey på marken

Den amerikanska militären ställer tills vidare in alla flygningar med Osprey, ett så kallat tiltrotorflygplan. Osprey är olycksdrabbat och beskedet kommer efter en krasch utanför Japan för en vecka sedan där åtta soldater från flygvapnets specialtrupper dog.

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

1 timme sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

1 timme sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

2 timmar sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

2 timmar sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.