Onsdag 12 Maj
Stockholm

Julian Assange framröstad till 2011 års "oaustralier"

Australiens premiärminister Julia Gillard, från Labourpartiet, är tvåa på listan. För att hon "backstabbade" sin företrädare...
1 av 2
Australiens premiärminister Julia Gillard, från Labourpartiet, är tvåa på listan. För att hon "backstabbade" sin företrädare... Foto: Mark Graham/AP/Scanpix
Julian Assange har utsetts till årets mest oaustraliska man.
2 av 2
Julian Assange har utsetts till årets mest oaustraliska man. Foto: Al Jazeera

En australisk herrtidning har - efter en läsaromröstning - utsett Wikileaks grundare Julian Assange till "Årets oastralier".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

CANBERRA. Julian Assange är en simpel förrädare i förklädnad. Det menar den australiska herrtidningen Zoo Weeklys läsare, som i en omröstning utsett Wikileaks chefredaktör till "Årets oaustralier".

Det är för femte året i rad som Zoo Weekly sätter ihop en lista över de australier som under året orsakat störst besvikelse lagom till Australiens nationaldag den 26 januari.

Assange har hedrats med den tveksamma utmärkelsen på grund av de tusentals hemliga diplomattelegram som hans sajt offentliggjort. Enligt tidningen och dess läsare att jämföra med förräderi.

"Very Un-Oz"

"Han har säkrat priset genom att kontinuerligt förråda andra och inte vara förmögen att hålla på hemligstämplad information. Very Un-Oz! (väldigt oaustraliskt)", skriver Zoo Weekly i sin motivering.

Landets premiärminister, Julia Gillard, är nummer två på listan. Hon anses vara en backstabber efter att ha "huggit kniven i ryggen" på sin företrädare Kevin Rudd i samband med en tuff ledarskapsstrid inom australiska Labourpartiet.

Kevin Rudd själv hamnade på plats fem på listan för att han var en "gigantisk fjant" när han grät ut i media om striden med Gillard.

Kommentera
Kopiera länk
Dela