1 av 4
- Foto: Ben Curtis/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Ben Curtis/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Ben Curtis/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Ben Curtis/AP/Scanpix

Flera döda i Egypten

Tiotusentals egyptier har tågat ut på gatorna i landets största städer för att störta regimen.


KAIRO. Vad tisdagens massiva demonstrationer mot den egyptiska regimen - med Tunisien som förebild - egentligen har landat i är ännu oklart. Men kravallerna har på flera håll spårat ur och slutat i våldsamheter.

I Kairo möttes demonstranter med tårgas, batongslag och vattenkanoner, uppger nyhetsbyrån AP. 30 000 poliser hade kommenderats ut för att bevaka gatorna.

Men efter att inrikesminister Habib al-Adli först hotat med att olagliga demonstranter skulle gripas försökte han gjuta olja på vågorna genom att garantera att stillastående och tidsbegränsade demonstrationer skulle beskyddas av polis.

Spreds över landet

Protesterna lät sig dock inte skingras utan spred sig från Kairo till bland annat Alexandria och Ismailiya i norra delen av landet. Även från städerna Mansura och Tanta i Nildeltat och Aswan och Asiut i södra Egypten uppges demonstrationer ha hållits.

Minst tre personer ska hittills ha fått sätta livet till. I Suez, öster om Kairo, uppges två män ha dött efter sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Också en kravallpolis ska ha dött i sammanstötningar med demonstranter.

Stängde Twitter

Samtidigt har regimen försökt kväsa demonstranternas mobiliseringsförmåga genom att släcka ner mikrobloggtjänsten Twitter - där demokratiaktivisterna annars sprider och får sin information.

Men regimen tycks ändå vara ordentligt nervös.

Enligt ännu obekräftade uppgifter har president Hosni Mubaraks mycket impompuläre son, Gamal Mubarak flytt till London med sin familj, uppger Akhbar al-Arab.

Inga fundamentalister

Enligt CNN:s reporter, Ben Wedeman, har islamistiska fundamentalister ingen del i protesterna - som liksom i Tunisien - leds av demokratiaktivister, studenter och fackföreningsfolk.

Detta trots att Egypten - till skillnad från Tunisien - inte satsat lika mycket på utbildning och att medelklassen inte är lika stor där.

– Det bor omkring 80 miljoner människor i Egypten och den breda majoriteten i Kairo är antagligen missnöjd med regimen. Om de verkligen tror på det så tror jag att regimen skulle kunna falla förvånansvärt snabbt, säger Ellen Lust, professor i statsvetenskap vid Yale, till nyhetsbyrån AFP.

Demonstranter flyr tårgasattacker i Tahrir:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!