Lördag 25 Sep
Stockholm

Trolig Wikileakskälla till Irak - trots psykisk ohälsa

1 av 2
2 av 2

Bradley Manning - soldaten som misstänks ha läckt hundratusentals dokument till Wikileaks - skickades till Irak trots att han bedömts som mentalt illa lämpad för uppdraget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Källan bakom läckorna?

Bradley E Manning, född 1987, är en tidigare amerikansk militär som jobbat som underrättelseanalytiker inom försvarsmakten vid 2nd Brigade Combat Team.

Han sitter för närvarande i häkte, åtalad för att ha kommit över och fört vidare hundratusentals hemliga dokument.

Han tros ligga bakom samtliga stora läckor av amerikanska topphemliga uppgifter på Wikileaks.org - Afghan War Logs, Iraq War Logs och den senaste publiceringen av diplomatisk korrespondens. Han ska också ha läckt videon Collateral Murder.

Manning var en skicklig militär och avancerade snabbt, men tros med tiden ha blivit allt mer utstött. Han tog kontakt med en känd hacker, Adrian Lamo, via en chattfunktion, och förklarade att han hade tillgång till massiva mängder hemliga dokument som han menade "förtjänade offentlighet och inte att samla damm i arkiven".

Lamo låtsades spela med, men vände sig i stället till myndigheterna.

Manning greps i maj 2010 och fördes till en amerikansk militärbas i Kuwait.

Wikileaks grundare Julian Assange ställde sig först kallsinnig till gripandet och sa att Manning varit medveten om riskerna. Men han har senare ångrat uttalandet och sagt att organisationen ska göra allt för att hjälpa den förmodade källan.

WASHINGTON. Bradley Manning, 23, skickades till kriget i Irak - trots att arméns experter avrått från tjänstgöring på grund av psykisk ohälsa.

Det - och en rad andra misstag i hanteringen av den unge soldaten - kan ha lett till den största läckan av hemligstämplade dokument någonsin, avslöjar nu en färsk utredning, skriver Washington Post.

Specialistläkarna på Fort Drum i New York, som utvärderade Mannings psykiska hälsa, uteslöt visserligen inte menige Manning från tjänstgöring utomlands.

Men rekommendationen till hans befälhavare var tydlig: Han bör inte skickas till Irak.

Och nu slår en arméutredning fast att befälhavarnas beslut att bortse från rekommendationen liksom det faktum att de inte gett Manning något disciplinstraff kan ha bidragit till den förmodligen största militärläckan någonsin.

Utredningen - som bedriv vid sidan av den pågående rättsliga utredningen - konstaterar också att befälen på plats i Irak inte följt de regler som omgärdar säkerhetsområdet där den hemligstämplade informationen förvarades - vilket avsevärt ökat risken för en säkerhetsläcka.

– Där fanns allvarliga ledarskapsbrister inom befälskedjan och omfattande oaktsamhet i övervakningen av menige Manning i Irak, säger en av militärutredarna, enligt Washington Post.

Bradley Manning sitter i väntan på militärrättegång frihetsberövad på en armébas i Virginia där han, enligt sina advokater och flera människorättsgrupper, lever under mycket hårda och inhumana omständigheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela