Demonstranterna avfärdar Suleimanhot om statskupp

- 09/02/2011, 13:19 -
1 av 2

Egyptisk statsteve/AP/Scanpix

2 av 2

Democratic Front

Egyptens vicepresident Omar Suleiman har varnat för att en statskupp kan genomföras om inte protesterna mot regimen lägger sig. Men demokraterna viker sig inte.

KAIRO. Demonstranterna är fler än någonsin på Befrielsetorget - Tahrir - och på huvudstadens gator.

Trots att vicepresident Omar Suleiman - i praktiken landets ledare efter att Hosni Mubaraks förtroende vingklippts av den häftiga folkliga resningen - förklarat att regimen inte kommer att tolerera "civilt motstånd" och hotat med en statskupp om protesterna fortsätter.

De unga demokratiaktivisterna avfärdar vicepresidentens tal och tycker att det pekar på att regimen inte respekterar folkviljan.

– Att tala om en kupp är nonsens, säger Osama al-Ghazali Harb, som leder partiet Democratic Front, till Financial Times.

– De människorna har inte förstått vad som händer i landet just nu. En folklig revolution har pågått i två veckor. Allt tal om en kupp innebär en direkt aktion mot revolutionen och mot folkets vilja.

Omar Suleiman har sagt att vare sig Mubarak eller regeringen tänker avgå "eftersom det kommer leda till kaos som för landet in i det okända". Han betonar att samtalen mellan opposition och regering "är enda vägen till stabilitet i landet och för att ta oss ur den pågående krisen fredligt".