Kravaller – Läs våra nyheter om upplopp – Nyheter24

Kravaller eller upplopp innebär våldsamma oroligheter på gator och andra allmänna platser som många människor är inblandade i. Med tanke på att det oftast uppstår sammanstötningar med polisen under upplopp tillkallas en speciell kravallpolis in för att styra upp situationen.

Upplopp och kravaller inträffar på grund av olika former av oenigheter. Historiskt har kravaller uppkommit från till exempel dåliga levnadsförhållanden, hunger, statligt förtryck, polisbrutalitet, skatter och konflikter mellan olika etniciteter. 

Stenkastning, plundring och vandalism brukar inträffa i samband med kravaller.


16 Maj, 16:12
Morgondagen "kommer sluta på två sätt, paradis eller helvete". Så skrev de ledande AIK-huliganerna i sin instruktion till andra supportrar när de planerade skandalscenerna i Stockholmsderbyt mot Djurgården förra året. Nu kommer tingsrätten med sin dom.
26 Mar, 10:56
Polisen inför ett nytt skjutvapen – en mindre dödlig gummiprojektil som ska stoppa hotfulla personer under upplopp. Samtidigt ratar många andra europeiska länder den sortens vapen. Det är klart att effekten är att man får en skada, säger Henrik Moreau, verksamhetsutvecklare vid Noa.
19 Mar, 19:58
En butikskedja i Malaysia är i blåsväder för att ha sålt strumpor utsmyckade med texten "Allah", det arabiska ordet för Gud. Bilder på strumporna har orsakat ramaskri i sociala medier – och nu reagerar landets kung.
8 Mar, 15:10
Stockholms stad drar in stödet till den eritreanska kulturfestivalen Festival Eritrea Scandinavia där våldsamheter utbröt i fjol.
29 Sep 2023, 07:56
För att få stopp på våldsvågen kan sverigedemokraten Richard Jomshof tänka sig att införa tillfälliga utegångsförbud. Han vill också att militär ska kunna sättas in i kampen mot gängen.
14 Jul 2023, 05:30
Fyrverkeriförbud, massiv polisbevakning och ett inställt presidenttal. När fransmännen i dag firar nationaldag är det i ett land som än en gång skakats av våldsamma upplopp. Var eller när den gnista som kan tända en ny eld dyker upp är omöjligt att veta, säger Wojtek Kalinowski, chef för tankesmedjan Veblen Institute for Economic Reforms i Paris.
9 Jul 2023, 10:38
Frankrikes regering har förbjudit försäljning och innehav av fyrverkerier under nationaldagshelgen den 14 juli.
8 Jul 2023, 23:20
Tysk polis sköt tårgas och använde vattenkanoner för att stoppa kravaller under en kontroversiell eritreansk musikfestival i staden Giessen i det tyska förbundslandet Hessen.
8 Jul 2023, 15:28
I Frankrike stiger spänningen efter att ett trettiotal demonstrationer mot polisvåld utlysts runt om i landet.
4 Jul 2023, 05:46
Nedbrända skolor, vandaliserade butiker och en borgmästares fru och barn som attackeras när de försöker fly från sitt brinnande hus – våldsamheterna i Frankrike har chockat både omvärlden och fransmännen. Misstron mellan olika grupper är näst intill total, säger Frankrikekännaren Tomas Lindbom.
22 Jun 2023, 11:22
För tio år sedan var Narendra Modi bannlyst i USA. Nu hyllas han med ovanlig pompa och ståt vid ett flera dagar långt statsbesök i Washington. Indiens premiärminister har blivit en ovärderlig allierad i USA:s maktkamp med Kina.
4 Jun 2023, 17:56
+ Söndag 28 maj
12 Maj 2023, 12:36
Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan beviljas borgen i två veckor av en domstol i Islamabad. Borgen beviljas efter att högsta domstolen i landet på torsdagen förklarade att gripande av Khan var olagligt.
11 Apr 2023, 20:30
Demokraterna i USA har redan valt ut platsen där partiets näste presidentkandidat ska utses: Chicago.
24 Mar 2023, 18:36
Sju personer döms för inblandning i påskupploppen i Rinkeby i fjol, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.
24 Mar 2023, 11:40
Polisen i Örebro gjorde fel när den bytte plats på högerextremisten Rasmus Paludans manifestation förra påsken. Förvaltningsrätten konstaterar att polisen inte hade befogenhet att ändra platsen, skriver Dagens Nyheter.
10 Feb 2023, 14:16
Ytterligare fem män döms nu för inblandning i påskupploppen förra året.Männen deltog i kravallerna i stadsdelen Skäggetorp i Linköping och kastade bland stenar och andra föremål mot poliserna på plats.
29 Jan 2023, 07:10
Dansk export drabbades snabbt och hårt när landet utsattes för en bojkott liknande den som nu hotar Sverige. Krisen som utlöstes av publiceringen av Muhammedkarikatyrerna skakade Danmark, men mynnade ut i att yttrandefriheten stärktes.
28 Jan 2023, 00:14
Tyre Nichols dog av skador han tros ha fått när han greps av polis tidigare i år. Nu har bilder som visar gripandet släppts, men de våldsamma protester polisen befarat uteblev.De slog honom sönder och samman. Han hade märken över hela kroppen och var svullen som en vattenmelon, säger Nichols mamma.
27 Jan 2023, 17:54
Göta hovrätt sänker straffen för två män som dömts för att ha deltagit i våldsamheterna i Sveaparken i Örebro på långfredagen i fjol.
1 2 3 4 ... 12