Kravaller – Läs våra nyheter om upplopp – Nyheter24

Kravaller eller upplopp innebär våldsamma oroligheter på gator och andra allmänna platser som många människor är inblandade i. Med tanke på att det oftast uppstår sammanstötningar med polisen under upplopp tillkallas en speciell kravallpolis in för att styra upp situationen.

Upplopp och kravaller inträffar på grund av olika former av oenigheter. Historiskt har kravaller uppkommit från till exempel dåliga levnadsförhållanden, hunger, statligt förtryck, polisbrutalitet, skatter och konflikter mellan olika etniciteter. 

Stenkastning, plundring och vandalism brukar inträffa i samband med kravaller.


14 Jul, 05:30
Fyrverkeriförbud, massiv polisbevakning och ett inställt presidenttal. När fransmännen i dag firar nationaldag är det i ett land som än en gång skakats av våldsamma upplopp. Var eller när den gnista som kan tända en ny eld dyker upp är omöjligt att veta, säger Wojtek Kalinowski, chef för tankesmedjan Veblen Institute for Economic Reforms i Paris.
9 Jul, 10:38
Frankrikes regering har förbjudit försäljning och innehav av fyrverkerier under nationaldagshelgen den 14 juli.
8 Jul, 23:20
Tysk polis sköt tårgas och använde vattenkanoner för att stoppa kravaller under en kontroversiell eritreansk musikfestival i staden Giessen i det tyska förbundslandet Hessen.
8 Jul, 15:28
I Frankrike stiger spänningen efter att ett trettiotal demonstrationer mot polisvåld utlysts runt om i landet.
4 Jul, 05:46
Nedbrända skolor, vandaliserade butiker och en borgmästares fru och barn som attackeras när de försöker fly från sitt brinnande hus – våldsamheterna i Frankrike har chockat både omvärlden och fransmännen. Misstron mellan olika grupper är näst intill total, säger Frankrikekännaren Tomas Lindbom.
22 Jun, 11:22
För tio år sedan var Narendra Modi bannlyst i USA. Nu hyllas han med ovanlig pompa och ståt vid ett flera dagar långt statsbesök i Washington. Indiens premiärminister har blivit en ovärderlig allierad i USA:s maktkamp med Kina.
4 Jun, 17:56
+ Söndag 28 maj
12 Maj, 12:36
Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan beviljas borgen i två veckor av en domstol i Islamabad. Borgen beviljas efter att högsta domstolen i landet på torsdagen förklarade att gripande av Khan var olagligt.
11 Apr, 20:30
Demokraterna i USA har redan valt ut platsen där partiets näste presidentkandidat ska utses: Chicago.
24 Mar, 18:36
Sju personer döms för inblandning i påskupploppen i Rinkeby i fjol, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.
24 Mar, 11:40
Polisen i Örebro gjorde fel när den bytte plats på högerextremisten Rasmus Paludans manifestation förra påsken. Förvaltningsrätten konstaterar att polisen inte hade befogenhet att ändra platsen, skriver Dagens Nyheter.
10 Feb, 14:16
Ytterligare fem män döms nu för inblandning i påskupploppen förra året.Männen deltog i kravallerna i stadsdelen Skäggetorp i Linköping och kastade bland stenar och andra föremål mot poliserna på plats.
29 Jan, 07:10
Dansk export drabbades snabbt och hårt när landet utsattes för en bojkott liknande den som nu hotar Sverige. Krisen som utlöstes av publiceringen av Muhammedkarikatyrerna skakade Danmark, men mynnade ut i att yttrandefriheten stärktes.
28 Jan, 00:14
Tyre Nichols dog av skador han tros ha fått när han greps av polis tidigare i år. Nu har bilder som visar gripandet släppts, men de våldsamma protester polisen befarat uteblev.De slog honom sönder och samman. Han hade märken över hela kroppen och var svullen som en vattenmelon, säger Nichols mamma.
27 Jan, 17:54
Göta hovrätt sänker straffen för två män som dömts för att ha deltagit i våldsamheterna i Sveaparken i Örebro på långfredagen i fjol.
14 Dec 2022, 05:02
Många poliser skadades och hamnade i livsfarliga situationer vid påskupploppen.En extern utredare kommer nu med 35 förslag för att myndigheten bättre ska klara framtida upplopp.Och han konstaterar att otillräckliga lokala underrättelser var en bidragande faktor till att våldet kunde urarta.
28 Nov 2022, 12:11
Belgiens många marockaner både jublar och skäms efter VM-skrällen i Qatar."Marocko vann matchen – men bilden av det marockanska samfundet förlorade tungt", konstaterar tidningen Het Nieuwsblad.
5 Nov 2022, 10:07
Ett stort antal personer har redan dömts efter de våldsamma upploppen mot polis och annan blåljuspersonal under påskhelgen. Men fortfarande finns hundratals personer som kan komma att misstänkas för brott, både identifierade och oidentifierade.
10 Jun 2015, 00:19
Fotbollskravaller efter en match i Egypten 2012 kostade 74 människor livet. Nu har 11 män har dömts till döden. Du kan läsa mer här!
19 Maj 2015, 10:26
​Martin Marmgren anser att vi måste satsa mer på förorterna i Sverige. Han menar att ingenting har förändrats efter upploppen i Husby för två år sedan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.