Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FBI utbildade egyptiska torterare enligt telegram

1 av 3

Emilio Morenatti/AP/SCANPIX

2 av 3

Amr Nabil/AP/Scanpix

3 av 3

Privat

Nyheter | 10/02/2011 13:19

Tusentals demonstranter kan ha torterats, enligt rapport. Av tortyrexperter utbildade i USA.

KAIRO. Egyptens säkerhetsstyrkor - som länge varit kända för att tortera misstänkta terrorister såväl som politiska motståndare till president Hosni Mubarak utbildades vid FBI:s träningscenter i Quantico, Virginia.

Detta samtidigt som företrädare för amerikanska UD kritiserade sina egyptiska allierade för brutaliteten.

Det framgår av nya läckta dokument från Wikileaks.

"Mycket värdefullt"

Ett telgram, daterat i november 2007, och nu publicerat av Telegraph, beskriver ett mte mellan chefen för SSIS - Egyptens säkerhetspolis - och John Pistole, hög chef vid amerikanska FBI.

Pistole beröms av sin egyptiske kollega för myndigheternas "förträffliga och starka" samarbete.

– Träningslägret i Quantico har varit mycket värdefullt för oss, säger SSIS-chefen Abdul Rahman i telegrammet.

Det framgår inte av telegrammet hur många egyptiska säkerhetstjänstemän som utbildats i Quantico eller vilken typ av utbildning de fått.

I ett annat telegram - daterat till oktober 2009 - rapporterar en amerikansk diplomat om uppgifter från "pålitliga människorättsexperter" som säger att SSIS ligger bakom tortyr av misstänkta terrorister i egyptiska fängelser.

Många demonstranter, som gripits under den senaste tidens uppror i Egypten, har också utsatts för tortyr - bland dem Googles marknadschef Wael Ghonim, 30, som sedan han frigavs blivit en nationalhjälte.

Enligt Hossam Bahgat, som leder Egyptiska initiativet för individuella rättigheter i Kairo, kan hundratals och möjligen tusentals "försvunnit", uppger Guardian. Många är fortfarande borta.