Mubarak avgår inte

- 10/02/2011, 21:55 -
1 av 6

Tara Todras-Whitehill/AP/Scanpix

2 av 6

Amr Nabil/AP/Scanpix

3 av 6

Amr Nabil/AP/Scanpix

4 av 6

Amr Nabil/AP/Scanpix

5 av 6

Tara Todras-Whitehill/AP/Scanpix

6 av 6

Demokratirörelsen vann inte sin första avgörande seger. President Hosni Mubarak avgår inte, meddelade han sent på torsdagskvällen.

KAIRO. Sedan den 25 januari har den egyptiska revolutionen pågått på allvar.

Inspirerade av det framgångsrika upproret mot diktatorn Zine El Abidine Ben Ali reste sig också framför allt de unga i Egypten mot Hosni Mubaraks 30 år gamla regim.

De senaste dagarna har Kairos unga samlats i allt större antal på Befrielsetorget - Tahrir - i den egyptiska huvudstaden. Och fått stöd av allt bredare befolkningslager.

Sent på torsdagskvällen - när tre miljoner samlats på Tahrir - trodde man att  folket till slut skulle vinna mot diktaturen. Men Hosni Mubarak annonserade strax före 22:00 svensk tid - en timme försenat - i ett tal till nationen att han inte tänker avgå.

– Jag vänder mig till de unga. Till folket i Egypten. Jag vänder mig till er som en far till sina son. Jag hedrar er som en ny generation som kräver reformer och ett nytt Egypten.

För första gången erkänner han och ber om ursäkt för blodspillan under revolutionen.

– Era martyrers blod kommer inte att ha flutit förgäves. Jag kommer att bestraffa dem som begått brott mot de unga. Det gör ont i mitt hjärta, sa Mubarak i ett tal som sändes i egyptisk statsteve.

– Alla politiska system kan begå fel. Och alla regeringar kan begå fel. Det viktiga är att erkänna de felen. Jag skäms inte för att lyssna på ungdomarna i mitt land, men det jag inte kan acceptera är diktat från utlandet.

Mubarak återupprepade att han tänker sitta kvar vid makten fram till presidentvalet i september. Men han har lovat att genomföra konstitutionella reformer som krävts av oppositionen under lång tid.

– Söner av Egypten, bröder och medborgare. Jag har uttryckt med all tydlighet att jag inte tänker ställa upp i nästa val.

Mubarak säger att han vill ha en fredlig övergång till en ny regim. Övergången kommer att verkställas av de väpnade styrkorna och i dialog med oppositionspartierna, sa Mubarak.

– En fredlig övergång kommer att inledas från och med i dag och fram till valet i september.

Folket på Tahrirtorget buade högljutt åt Mubaraks tal. De kräver att han avgår omedelbart och att övergången sker med en gång.

Han har däremot sagt att han formellt ska överlämna en del makt till vicepresident Omar Suleiman.

– Prioriteringen nu är att återskapa förtroendet mellan egyptier, försökte Hosni Mubarak.

– Det finns ingen väg tillbaka till de gamla dagarna. Egypten går igenom en svår tid. Vi kan inte låta den fortgå. För vår ekonomi är det katastrofalt.

– Det handlar inte om mig, om Hosni Mubarak. Det handlar om Egypten. Alla egyptier är i samma dike. Därför måste vi fortsätta den nationella dialogen som har börjat. I olika gruppers anda, men inte som fiender.

Mubarak vädjade till de unga:

– Jag har också varit ung. När jag var militär. Den stoltaste dagen i mitt liv var när jag fäste den egyptiska flaggan på Sinai.

Men frågan är om diktatorn kan knyta an till dagens unga med nostalgiska hänvisningar till ett krig mot Israel - när han varit en sådan lojal allierad till USA - och i praktiken också Israel - under de senaste decennierna.

Folkmassornas reaktioner på Tahrirtorget tyder inte på att Mubarak vunnit deras förtroende.

Ungdomarna på Befrielsetorget tog av sina skor och höll upp dem i luften. I arabisk kultur den yttersta förolämpningen.