Stockholm

Le Pen gillar David Cameron

Marine Le Pen (Front National) applåderar David Cameron.
1 av 3
Marine Le Pen (Front National) applåderar David Cameron. Foto: Jacques Brinon/Scanpix
David Cameron talar i München.
2 av 3
David Cameron talar i München. Foto: Kai Moerk/Scanpix
Angela Merkel var också där...
3 av 3
Angela Merkel var också där... Foto: Frank Augstein/Scanpix

Marine Le Pen välkomnar att David Cameron och Tories närmar sig Front National.


Läs mer

Brittiske premiärministern David Cameron höll ett tal vid en säkerhetspolitisk konferens förra helgen i München där han slog tillbaka mot "den statliga multikulturalismen som har stoppat oss från att stärka den nationella identiteten" och mot att Storbritannien tidigare har "accepterat och till och med uppmuntrat grupper som inte delar brittiska värderingar".

Camerons tal resulterade i stor glädje bland brittiska nationalistgrupper, men även hos franska höger-nationalistpartiet Front Nationals ledare Marine Le Pen, dotter Jean-Marie Le Pen:

– Det är den här typen av uttalanden som har spärrat oss från offentligt liv i 30 år. Jag ser en utveckling bland traditionella regeringar, säger Le Pen till Financial Times.

– Det är obestridligt att Cameron drar sitt parti närmare Front Nationals traditionella positioner. Dessutom kommer han att göra något åt det, till skillnad från Nicolas Sarkozy som bara pratar mycket utan att handla, säger Le Pen.

Det började i oktober med Tysklands förbundskansler Angela Merkels uttalande om att det multikulturella samhället hade misslyckats kapitalt och att invandrare borde göra mer för att integrera sig i det tyska samhället.

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, gick på torsdagen på samma linje som sina europeiska kollegor:

– Vi har brytt oss mer om identiteten hos de som kommit hit och inte tillräckligt om landet som tar emot dem. Om du kommer till Frankrike accepterar du att smälta in i en enda nationell gemenskap. Acepterar du inte det är du inte välkommen i Frankrike.

Såväl Angela Merkel som Nicolas Sarkozy lider av svaga opinionssiffror och kämpar i uppförsbacke mot missnöjda väljare och växande stöd för invandringsfientliga partier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.